-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Inne ryby tanganickie
/
Greenwoodochromis christyi - tarło
admin
Admin
- Posted: 5 Sier 2010 13:50
Obecnie posiadamy dwie dobrane pary tych ryb. Od jakiegoś czasu ryby są w oddzielnych zbiornikach, jedna para z cyfotilapiami, druga z bentochromisami. Ryby po dobraniu się w pary wykazywały sporą agresję wewnątrzgatunkową. Zdominowana i nieco poobijana para musiała zamieszkać w innym zbiorniku. Od kilku dni para ta intensywne przekopywała piach w zbiorniku formując wał dookoła niego. Dzisiaj rano samiczka miała powiększone pokładełko, a teraz...nosi ikrę w pysku.
Niestety nie widziałam samego aktu, ale to dla mnie ogromna radość:))
Marta
marti
Użytkownik
- Posted: 5 Sier 2010 15:01
Gratuluje Marto :)
Czyli wytarała się ta para w zbiorniku z bentusiami ?
Nie atakowały ich przy tarle ?
Mam nadzieję, że samiczka donosi i maluchy szczęśliwie wypłyną gdy już przyjdzie na nie pora.
Ciekawy jestem relacji na bieząco, jak dalej sprawy się potoczą ...
Marcin
admin
Admin
- Posted: 5 Sier 2010 15:21
Marcinie,
Mało wyobrażam sobie bentusie atakujące jakieś dorosłe ryby. Ostatnio miałam bardzo dużo osobników Benthochromis w różnych konfiguracjach i uważam je za jedne z najspokojniejszych ryb. W tym zbiorniku jest totalny spokój:))
Ja także mam nadzieję, że wszystko się uda - za kilka dni planuję przenieść inne ryby do nowego zbiornika zostawiając parę. Chciałabym jednak poobserwować jak to będzie. A tylko odłowienie innych ryb da mi gwarancję, że te spokojnie może wychowają narybek. Maluchy to jednak łakomy kąsek:)
Marta
marti
Użytkownik
- Posted: 5 Sier 2010 20:26
Marto, jak pamiętasz, też miałem od Ciebie Bentochromisy i ja również nie wyobrażam sobie, żeby one atakowały jakieś inne ryby, a juz na pewno nie tak duże jak Greenwoodochromis.
W moim pytaniu, chodziło mi o to, czy Greenwoodochromisy podczas tarła nie atakowały Bentochromisów :)
Marcin.
admin
Admin
- Posted: 5 Sier 2010 20:44
W moim pytaniu, chodziło mi o to, czy Greenwoodochromisy podczas tarła nie atakowały Bentochromisów :)
Marcinie - tego nie umiem powiedzieć, bo nie byłam przy tarle, ale ani przed ani po nic, zupełnie się nie działo. W akwarium jest pełna harmonia. Samica pływa blisko samca, inne ryby w toni.
Zobaczymy co jutrzejszy dzień pokaże.
Marta
marti
Użytkownik
- Posted: 5 Sier 2010 22:55
To świetnie :)
Myślę ze gdyby Greenwoodochromisy wykazywały jakąś agresję, byłyby zauważalne jej ślady np. na płetwach Bentochromisów.
Jeśli ich nie ma , to chyba oznacza, że Greenwoodochromis nie są specjalnie agresywne podczas tarła w stosunku do innych gatunków.
Czekamy na dalsze relacje :)
Marcin
admin
Admin
- Posted: 6 Sier 2010 08:22
Jak na razie sytuacja bez zmian. Greenwoodochromisy pływają majestatycznie, a pozostałe ryby nad nimi.
Marta
admin
Admin
- Posted: 7 Sier 2010 16:04
Dzisiaj odłowiliśmy wszystkie ryby do oddzielnego zbiornika. Została tylko para z inkubująca samicą.
Marta
admin
Admin
- Posted: 9 Sier 2010 08:07
Samica nadal inkubuje w pysku. Kolor samicy jest obecnie nieco ciemniejszy niż samca. Wczoraj miałam przez chwilę wrażenie, ze ikra/larwy zostały połknięte, ale nadal samiczka ma je w pysku:))
Ryby są bardzo spokojne i stonowane.
Marta
Alex
Użytkownik
- Posted: 9 Sier 2010 20:21
Witam
Wspaniała wiadomość ! Chyba nikt nie rozmnożył tych ryb w naszym kraju,jeśli się mylę popraw mnie Marto.Jakiej wielkości dokladnie jest para?
Maciek
admin
Admin
- Posted: 10 Sier 2010 08:15
Maćku,
Nie wiem czy ktoś oprócz nas ma te ryby:)) Wszystkie sprowadzane przez nas osobniki poszły w Świat.
Para ma około 14-15 cm. Samiczka jest ciut większa niż samiec.
Marta
admin
Admin
- Posted: 13 Sier 2010 09:08
Samiczka nadal trzyma w pysku, ale obecnie pobiera niewielkie ilości pokarmu. Robi to bardzo delikatnie.
Marta
admin
Admin
- Posted: 17 Sier 2010 08:45
Dzisiaj po raz pierwszy zobaczyłam maluchy. Siedziały na piasku w akwarium. Mają około 7-8 mm. Niestety nie potrafię powiedzieć ile ich jest bo samica natychmiast je pozbierała:))
Dla mnie rewelacja:))
Marta
Alex
Użytkownik
- Posted: 17 Sier 2010 20:39 - Edytowany przez: Alex
Witam
Super sprawa,troszeczke zazdroszcze ;)
Czy para w tej chwili zachowuje się agresywnie wobec Was ? Czy występuje podobna agresja jak u T.Otostigma,pamiętam jak ryby atakowały szybę gdy właściciel zbliżał się do akwarium,na filmiku wyglądało to rewelacyjnie.
Pozdrawiam,Maciek
admin
Admin
- Posted: 17 Sier 2010 20:55
Maćku,
Te ryby są idealnie spokojne. Jedynie co robią to samica zbiera maluchy do pyska, odwraca się do mnie i "mówi", a nic nie zobaczysz:)) Dokładnie tak to wygląda.
Delikatnie mając maluchy w pysku pobiera pokarm i potem zaraz "międli" pyskiem:)
Marta
admin
Admin
- Posted: 18 Sier 2010 07:30
Udało mi się oglądnąć maluchy. Samiczka nie pozbierałą ich rano tylko spokojnie pilnowała. Jest ich około 25-30 sztuk.
Podałam im plankton- zajadały bez problemu.
Rodzice pilnują ich w tej chwili- w akwarium panuje spokój. Ryby chyba "wiedzą", ze nic nie będę niepokojącego robiła.
Marta
admin
Admin
- Posted: 23 Sier 2010 10:19
Maluchy pływają już w toni pilnie obserwowane przez rodziców:)
Marta
admin
Admin
- Posted: 26 Sier 2010 19:23
Po kilku dniach naszej nieobecności w domu nie mogłam się doczekać widoku maluchów. Wyraźnie podrosły przez te kilka dni i samiczka ich nie zbiera już do pyska.
Dzieci karmiły je na zmianę planktonem Naturefood i Tetra Natura Brine Shrimp mix.
Marta
admin
Admin
- Posted: 8 Lis 2010 09:28
Wczoraj para odbyła nowe tarło. Samica inkubuje.
Marta
Forum Tropheus Tanganika
/
Inne ryby tanganickie
/ Greenwoodochromis christyi - tarło
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM