Witam
Obserwując ten gatunek,już od dłuższego czasu mam pewne spostrzeżenia.Domyślam się już na czym może polegać problem w udanej hodowli tych ryb.Aktualnie mam 7 sztuk,ryby dorosłe wielkości od 18-22 cm.Stadko wygląda rewelacyjnie,twierdze że mała ławiczka tych ryb bardzo fajnie uzupełnia obsadę.Ryby po osiągnięciu tych rozmiarów wyglądają naprawdę efektownie.Przypomnę,że pływają w akwarium 1100 litrów.Prawdopodobnie jeden z problemów jaki powstaje przy rozmnożeniu tych ryb jest ich zachowanie oraz wielkość zbiornika.Ryby są płochliwe ale nie tylko odnośnie osób przebywających przed akwarium,ale także a zwłaszcza przez inne ryby w zbiorniku.Często u mnie jest tak,że nawet jak Haplotaxodony "coś zaczną" to zaraz wpada między nie nabuzowana Cyphotilapia, akurat przeganiająca innego osobnika.Ryby przez to z wiadomych względów nie mają nawet jak zacząć zalotów.Problem pojawi się też gdybyśmy nawet chcieli trzymać je same w zbiorniku nawet w dużej liczbie, podejrzewam,że płochliwość byłaby nie mniejsza ale wtedy zależna od osób przebywających przy akwarium.Kolejna sprawa to wspomniana wielkość akwarium.Uważam że akwarium,które posiadam ledwo spełnia minimum dla tych ryb.Zbiorniki od 1500 litrów w górę dopiero mają sens jeżeli chcemy się za cokolwiek zabierać.Oczywiście ryby z powodzeniem można trzymać i w 700 litrach,ale tylko jeśli w ogóle nie interesuje nas ich rozmnożenie.Ryby muszą mieć spokój i nie być nękane ani przeganiane przez inne gatunki.Kolejną sprawą jest ich liczebność,prawdopodobnie szanse zwiększają się z każdym dodatkowym osobnikiem,o ile w stadzie jest minimum 10 sztuk.Ryby w znacznie większej grupie czują się dużo lepiej,o czym przekonałem się dodając dwa maluchy do mojej szóstki (niestety na jedną zapolowała prawdopodobnie Cyphotilapia a resztki pożarł krab) i została siódemka.To tyle jeśli chodzi o obserwacje,ryby te ciągle mnie czymś zaskakują,także może w przyszłości dowiem się czegoś więcej.
Maciek |