Jak długo masz je w zbiorniku? Czy wiesz jak były karmione ?
U mnie w zbiorniku od ponad 2 tyg. Karmione były urozmaiconymi pokarmami i z tego co wiem to nie zawsze pokamem wskazanym dla frontoz np. serce wołowe. Być może zmiana diety i odpowiednia woda wpłynie po czasie na ich kolorystykę...
Tak naprawdę to nieco dziwię się Twojemu zakupowi
Teraz to ja też się sobie dziwię:)
A tak poważnie to moje ryby są jeszcze na tyle młode że nie rozmnażają się więc ryzyka skundlenia póki co nie było, akwarium mimo wszystko z takimi gigantami ogólnie nabrało wiele uroku, ponad to w większym stadzie ryby są śmielsze, do tego kupione ryby nie męczą się...i to są zdecydowane plusy. Ogólnie zakupione ryby nie odbiegają zachowaniem od pozostałej reszty, chętnie jedzą -najwięcej, pływają wchodząc w drobne utarczki (ustalanie nowej hierarchii trwa). Jednak w przyszłości kiedy moje zaczną się rozmnażać i podrosną to prawdopodobnie te ryby odsprzedam.
Przyglądnij się swoim rybom i tym, zmiany paskowania, blade kolory.
Fakt są różnice które jednak dopiero dobitnie zauważyłem jak porównałem te ryby u siebie w zbiorniku (tam światło było tylko niebieskie i ciemne, a z kolei moja świetlówka oddaje 98% naturalnej kolorystyki). Zdjęcia zamieściłem kiepskiej jakości to też swoje robi, jak zrobię lustrzanką zamieszczę dodatkowe.
pozdrawiam
wiesiek |