Witam!!!
Tym rybkami interesuje sie od jakiegoś czasu. Z myślą o zakupie tych ryb u Marty zebrałem juz do akwarium specjalnie kamienie.
Co o niej wiem. Inna nazwa tej ryby jaką można spotkać w literaturze to "karpieniec z Tanganiki". Ponieważ ma wiecej wspólnego z karpieńcowatymi niż z np. pielegnicami. Żyje w stadach. Samce są bardzo agresywne, tak jak pisała Marta. Wycierają sie w poblizu skał, na płytkich wodach w jeziorze. Ikra jest "wciskana" między szczeliny skalne w celu uniemożliwienia zjedzenia jej przez inne gatunki ryb. Ilość skladanej ikry jak doczytałem wynosi 1-4 ziarenek na dzień. Sposób skladanie ikry opisuje się podobnie jak u tenczanek. Hodowcy chcąc uzyskać możliwie większą ilość narybku stosują specjalne ruszta do składanie ikry. Jeden sposób to kamienie ze szczelinami, szparami i po tygodniu wyciągane są do innego zbiornika, a na to miejsce wkładane są nastepne. Drugi sposób to wkładanie włóknin do akwarium jako miejsce składanie ikry. Ja w ten sposób kiedyś postępowałem przy tęczankach. W opisie rozmnażanie tych ryb można spotkać jeszcze informacje o składaniu ikry do gąbki o duzych porach. W akwarium wymaga bardzo dobrej jakości wody (jest rybą bardzo delikatną), stale sie poruszającej i dobrze natlenionej. Wymagaja dużo miejsca do pływania (większe zbiorniki). Lubią podmiany wody. Duża wrażliwość ryb na chlor, zanieczyszczenia w akwarium oraz zmiany parametrów wody. Chcąc dochować sie narybku należy zadbać w akwarium z ikrą o stały ruch wody i napowietrzanie. Ogólnie ryby wymagają dość troskliwej opieki. Jeżeli im się to zapewni hodowla i rozmanżanie sprawia dużż przyjemność w hodowli tych pięknych ryb.
Pozdrawiam Leszek |