Witam
Na forum czasami zaglądam. Niestety tylko zaglądam, brak czasu, inne zajęcia...
Mam oczywiście dalej w domu swoją małą Tanganikę zbiornik 100x55x45 a w nim od około 5 lat Variabilichromis moorii 4 szt, Neolamprologus multifasciatus kilkadziesiąt i Altolamprologus compressiceps 1 para.
Mam problem z Variabilichromisami przez pierwsze trzy lata nie zaobserwowałem ani razu tarła. Jakieś dwa lata temu pierwszy raz złożyły ikrę niestety nie doszło do wylęgu po kilku dniach i kra zrobiła się mleczno matowa i znikła prawdopodobnie zjedzona. Co kilka miesięcy może co pół roku sytuacja się powtarzała. Od jakiś czterech pięciu miesięcy naprzemian dwie samice Variabilichromis moorii co kilka tygodni składają ikrę i niestety nic z tego nie wynika. Układ płci to 3 samice i jeden samiec. Ryby są bardzo wyrośnięte jak na V. moorii przypuszczam że samice mają ok 14-15 cm samiec ok 1 -1,5 mniejszy.
Parametry wody które znam:
GH > 21
KH ok 15
NO2 - 0
NO3 ok 25
PH ok 7,5
temp 25st
Wystrój piasek sześć dosyć sporych kamieni 5-15kg (piaskowiec), tło wewnątrz wyklejone łupkiem, ok 100 muszli winniczka wszystko porośnięte krasnorostem.
Filtry wewnętrzny fluval 4 plus ok 1000l/1h, zewnętrzny przelewowy ok 20 l wkładów keramzyt i gąbka. Wymiana wody co tydzień 40 litrów, co dwa tygodnie czyszczenie filtra wewn.
Jak myślicie co jest powodem braku wylęgu ikry Variabilichromis moorii?
pozdrawiam Janusz |