Musze się pochwalić :)
Najpierw młode alto. Cóż za żarłoki !! ciągle by jadły. Karmie je tak jak pisałem powyżej. Są już coraz bardziej odważne i zaczynają penetrować wyższe partie akwarium, a nie tylko trzymają się dna. Na razie trzymają się jeszcze razem. Fajny widok jak taka mała chmurka podnosi się z dna łowiąc pokarm i opada :) Albo mi się wydaje, ale lekko podrosły i nabierają kształtów. Chociaż nadal jeszcze nie przeszły 0,5 cm długości (no może niektóre).
Ale większa radość mi sprawiła samica cyprichromisa, która wypuściła młode. Niestety zauważyłem tylko dwa :( Ale naprawdę piękne mają kształty smukłe, opływowe, bordowe, ładnie widać płetwy i doprawdy jestem pełen podziwu dla samicy, że takie ponad centymetrowe "kolosy" w pysku nosiła. Może było więcej, ale nie widziałem kiedy wypuszcza a licho nie śpi (czyt calvusy :)
Jednego wyłowiłem i trafił do małych altusów, ale nie liczę, że przeżyje bo jakiś niemrawy był i nie sprawił żadnych problemów gdy go odławiałem (coś mi się wydaje, ze dostał w bok, bo i wygięty jakiś taki). Pisze tak bo drugiego złapać nie mogłem, strasznie szybka bestia :) Może mi się uda po powrocie do domu, oczywiście o ile przeżyje. Cały dzień w niepewności :(
Paweł |