kulus12
Przepraszam, że Ci od razu nie odpowiedziałem, ale zaintrygowało mnie pytanie Marty. Moje akwarium to 720 l brutto. Cały tył i prawy bok konstrukcje skalne opanowane przez J. Transkriuptus w każdym rozmiarze nie do policzenia. W toni Paracyprichromisy 8 szt, na dnie Xenotilapie Simy i Batchypilla Kekese 6 szt, poza tym N. Leleupi 11 szt dobrane w pary, ten 11 to wychowany u mnie, taki sprytny. 2 szt A. Calvus, tu spora agresja ale wewnątrz gatunkowa, było ich więcej już dorosłych (dorastały u mnie) przetrwały najmocniejsze i to nie koniecznie fizycznie, a do tego trafiły mi się chyba same chłopaki. Póki co podzieliły zbiornik na na pół. No i N. Tretocephalus 9 szt pochodzą z 3 różnych źródeł, w tym dwie dobrane pary pierwsza mimo już wielu prób (była ikra) bezdzietna, a druga pierwszy miot wyprowadziła w lipcu tego roku i teraz tak co ok 2 miesiące, ale jak napisałem wcześniej nie uchowało się nic.
Odpowiadając jeszcze na Twoje pytanie czy Tretocephalusy kopią w podłożu to u mnie obydwie pary mają właśnie takie stałe "gniazda" wykopane pod kamieniami. |