Witam wszystkich bardzo serdecznie :)
Krótkim wstępem: w końcu udało mi się po wrócić do akwarystyki. Tym bardziej się cieszę, że nie do starego baniaczka 150l tylko troszkę większego ;) Kiedyś miałem małą rodzinkę Multików, ale że akwa większe to i obsadę przydałoby się wybrać i tu potrzebuję Waszej pomocy.
Mam problem z doborem obsady, chciałbym coś i na dno i pływającego w toni, czyli chcę wszystko jak typowy laik ;)
Ale spokojnie, nie musicie mnie uświadamiać o zupie rybnej, warunkach jakie trzeba zapewnić i tym podobnych podstawach.
Piszę tu otwarcie o pomoc gdyż poczytałem i mimo, że napisane takie i siakie rozmiary, takie i takie akwa to jedna z drugą rybka mimo, że w teorii może ze sobą żyć, w praktyce już tak nie jest. A temat "niecek" wgl mnie rozwalił i gubię się w nim totalnie.
Do tego jest jeden warunek mojej lubej....ma byc kolorowo, chociaż jedno rzucające się w oczy typu Leleup (wolałbym coś innegoi ;) ) . Obiecałem Jej to w zamian za odciągnięcie od Malawi i właśnie taki a nie mniejszy zbiornik.
Co do samego zbiornika to:
czekam jeszcze na halogeny: 2x10W LED zimnej barwy i muszę dociąć szyby na górę.
Reszta to już będzie kosmetyka typu okleić płytę OSB.
Filtracja to kubełek HW-302 - wiem, mało, ale darowanemu koniowi itd.. na pewno będzie zmieniony, celuję w HW-304.
Dołożyłem za to do środka Turbo Filter 1500 Aquael-a i pompkę Atman At-201.
Więc mój główny problem to obsada. Na pewno mięsożerna.
W toń chciałbym 10-12 sztych Cypro. Co do konkretnego gatunku wyjdzie w praniu.
Pomysł co do tego na dno?
Poczytałem też co znalazłem o nieckach. I mam kilka pytań:
1. na forum wspomniane było, że L. callipterus aby stworzył nieckę w akwarium musi być z odłowu i to najlepiej 2-3 pary aby jedna na drugą wywarły nacisk, co do utworzenia przez dominującego samca niecki. I wtedy dopiero odławia się zdominowane pary. Czyli wpuszczenie już dobranej pary nic mi nie da?
2. jaka powierzchnia dna na nieckę? Najmniejsza z jaką się spotkałem to 40x35cm, rzeczywiście to wystarczy? Myślałem nad 100x50 i 50cm zostawić na parkę naskalników
3. obsadę tworzącą nieckę trzeba wpuszczać "na raz", czy można jej skład uzupełniać?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za rady :) |