Witam, tym razem mam chyba niezłą zagwozdkę... z którą może ktoś będzie wiedział, jak sobie poradzić. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Jakiś czas temu robiłem restart zbiornika, ponieważ ryby w nim padały - najpierw robiły się osowiałe, potem padały. Dlatego wszystko dokładnie zdezynfekowałem chlorem albo wygotowałem. Po starcie zbiornika w ramach testu, kiedy zbiornik był już dojrzały, wpuściłem jednego Lamprologus speciosus. Przez tydzień było wszystko w porządku. Ostatnio jednak wrzuciłem do zbiornika większą liczbę muszli z innego, aktywnego od dawna akwarium - zakładając, że skoro tam nie robiły rybom nic złego, i tu nic złego się nie wydarzy. Jednak mój muszlowiec od razu zmarkotniał i przestał pobierać pokarm, teraz ciężko pływa i chowa się po muszlach. Jak tylko zauważyłem, że coś się dzieje, wyjąłem wszystkie i wygotowałem. Czy macie tezę co to może być i co z tym zrobić?
Ryba zachowuje się tak:
https://www.youtube.com/watch?v=RkFzVXEeYaY&featur e=youtu.be
Szczegóły
Podstawowe informacje
1. Wielkość akwarium: 160 l (100x40x40)
2. Obsada: 1 samiec Lamprologus speciosus
3. Filtracja: Eheim professional 3, filtr chodzi cały czas, z tego co pamiętam wkłady z lawy, bioballe i ceramika
4. Parametry wody: NH3 - 0, NO2 - około 0, NO3 - w normie, według testu około 1, pH 7,5-8, GH i KH - niestety nie wiem, temperatura - 26 stopni.
5. Rodzaj wody używany do podmian: woda odstana, ale to nowy zbiornik, który chodzi już ponad miesiąc.
6. Podmiany wody (częstotliwość i ilość podmienianej wody) - nie dotyczy
7. Używane uzdatniacze i inne preparaty - na początku był Tetra AwuaSafe, teraz dodałem soli akwariiowej
8. Pokarm (rodzaj pokarmu: sztuczny, mrożony, żywy; ilość podawanej karmy i jak często) - raz dziennie, granulat OSI.
9. Czy w przeciągu 2-3 miesięcy były wprowadzane do akwarium nowe ryby, rośliny, ślimaki? - nie
10. Urządzenie akwarium (dekoracje, podłoże) - piasek, czerwone piaskowce, valisnerie.
Opis chorej ryby
1. Gatunek ryby - Lamprologus speciosus
2. Ilość osobników wykazujących oznaki choroby - 1
3. Opis zachowania ryby (sposób pływania i zachowania się w akwarium) - apatyczna, pływa pochylona do przodu, nie chce jeść, chowa się w muszli
4. Opis wyglądu ryby (łuski, płetwy, oczy, skóra, skrzela) - brak objawów
5. Pokarm (czy ryba pobiera pokarm?, rodzaj i wygląd wydalanych odchodów) - nie pobiera, odchody białe
6. Czy ryba była już leczona, jeżeli tak jakim lekarstwem ? - nie
P.S. przepraszam za publikację w złym dziale - nie zauważyłem forum chorób.