Witam wszystkich :)
Poważnie myśleć o akwarium 200x50x50, tzn decyzja już została podjęta, jedynie nie wiem kiedy dokładnie je kupię:)
W tej chwili robię to co każdy lubi najbardziej - wymyślam obsadę;) i miałem już nawet kilka pewniaków - wariantów obsady. Drapieżniki z Malawi. Niestety są to ryby w okolicach 20cm i prawdę mówiąc nie chcę mieć w akwarium 2m tylko kilku ryb :/ Tak więc zacząłem myśleć o Tanganice, bowiem jest tu dużo drapieżnych ryb w akceptowalnym rozmiarze (max 15cm). Dlaczego małe drapieżniki? Otóż dlatego o czym pisałem wyżej, chciałbym mieć więcej ryb niż kilka i co ważniejsze chciałbym urządzić takie akwarium w sposób który wizualnie je powiększy. Trzymanie ryby 20cm w akwa o długości 200cm jest wizualnie zbliżone do trzymania 10 cm w 100 cm i 5cm w 50cm (itp).
Wstępnie myślałem o A. clavus, ale to już dla mnie Górny limit ;) nie chciałbym żeby ryby wyglądały jak sardynki w puszce, dlatego napisałem tutaj na forum :) jestem swieżakiem jeśli chodzi o Tanganike. Czy moglibyście podsunąć mi jakieś ciekawe drapieżne gatunki trochę mniejsze od A. clavus?
Na tej podstawie będę chciał dobrać resztę gatunków.
Myślałem również o Lepidiolamprologus nkambea ale też jest dość duży i mało jest jego opisów w sieci.
Przez myśl przeszedł mi jeszcze A. fasciatus lecz niestety o nim wiem najmniej.
Z góry dziękuję:) |