Witam !!1
Postaram sie kolejno bardzo krótko odpowiedziedzieć na Twoje posty.
Post1.
Nie wiem skąd wiesz że xenotilapie ochrogenys bedą sie biły z enentiopusami? Moga byc dla siebie rywalami o pokarm na dnie, czyli ograniczenie przestrzeni żerowania, a to nie ma nic wspólnego w tym przypadku z agresja. sa to typowe przepychanki i rozpychanki miedzy rybami. Ja obecnie mam w swoim akwarium wlasnie takie połaczenie (ale juz niedługo) i nie ma żaddnych problemów z agresja. Jednen i drugi gatunek rozmnaża sie, ale jest niestety tłok na dnie. Planując zbiornik o wymiarach jakie podałes wyżej myslę że nie powinno być z tym problemu. Uważam ze na takiej powierzchni dna (u pielegnic pisakowych bardzo ważna, jak nie najważniesza sprawa żeby je z powowdzeniem hodować) stado 11 enetiopusów i o podobnej ilość X. ochrogenys może spokojnie funkcjonować. Podajesz a raczej A. Konings) ze min. akwarium dla Xen o wymiarah dna 100 cm, a gdzie drugi wymiar? Ważna jest powierzchnia dna, czyli długość i szerokość. Później piszesz o pojemności akwarium, jakiej?
Post 2.
Xenotilapie należa do bardzo delikatnych ryb, czyli pokarm powinien byc dla nich bardzo dobrej jakości i również delikatny. Nie lubią twardych pokarmów (np. czarny komar za bardzo dojrzały lub wodzień równiez juz w późniejszym stadium rozwojowym). Niektóre gatunki Xenotilapii żeruja wyłączniena dnie i przesiewają piasek przez skrzela wylapując w ten sposób pokarm, inne zas to juz kombinacja przesiewania piasku+ delikatne skubanie skał (np. sunflower). Bardzo ważnym skladnikiem w diecie Xenotilapii jest spirulina która nalezy podawać w płatkach lub w granulacie namoczonym i przeciśnietym przez sitko (takie małe kuleczki).
Z pokarmów mrozonych ja swoim Xenotilapiom i Enantiopusom podaję: cyklop, moina, bosemina, jaj krabów, zooplankton morski, roztartego kryla, mysis, wodzień, ochotkę i artemie ale tylko raz w tygodniu. Podstawowa karma to spirulina i skorupiaki.
Do tego calą game pokarmów sztucznych: Tetra discus (roztarty), Tropical Krill, Tropical D- Allio plus, spirulina OSI, spirulina Hikari, spirulina Tropical 36 % Forte, JBL Krill, Tetra Rubin i pokarmy w tabletkach które to ryby uwielbiaja.
Co do braku zainteresowania przez Twoje enantiopusy pokarmami sztucznymi to taka sytuacja mnie nie dziwi. Wnioski same sie nasuwaja po tym co napisales, czyli "Ja swoim enantiopusom serwuje tylko i wyłacznie zywą artemie".
Mam rowniez nowy pokarm Tropical "Tanganyika". Na razie ten pokarm testuje. Ryby go jedza tak sobie. Myśle że problem leży w jego twardosci. Sa to grube, twarde platki. Ja go rozcieram i podaje lekko namoczony. Duzo lepiej wyglada karmienie pokarmem tej samej firmy Tropical Krill, gdzie platki sa delikatne.
Leszek |