Dobry wieczór. Jestem na etapie planowania obsady dużej niecki. Obecnie posiadam 2 gatunki i one zostają na 100% mianowicie: Altolamprologus sp. Compressiceps "Shell" 3+0 (samiec w planach) jest to ta duża odmiana, samice ponad 4 cm, samiec będzie mieć ponad 7 cm Telmatochromis Vittatus 3+5 (duża odmiana, nie shell)
A teraz moje typy: Lamprologus Callipterus 1+3 Lamprologus Calliurus 1+3 Neolamprologus Similis ?+? Altolamprologus Calvus Black 1+1 lub Compressiceps 1+1 Altolamprologus Fasciatus 1+1 Szczególnie zależy mi na opinii odnośnie Altolamprologus. Które Alto można trzymać razem w takim litrażu? Czy duże Calvusy / Compressiceps / Fasciatus mogą być trzymane z moimi shellami? Wiem, że w naturze w nieckach spotyka się duże Compressiceps i Fasciatus. Nie ukrywam, że Altolamprologus to mój ulubiony gatunek i najchętniej upchałbym wszystkie odmiany ;) Czy ewentualnie mógłbym dołożyć jeszcze inne gatunki muszlowców i coś w toń? Chcę się możliwie jak najbardziej zbliżyć do biotopu zarówno z obsadą jak i wystrojem. Z góry dziękuję za wszystkie uwagi. Pozdrawiam. Tomek. |