Witam!
Wlasnie uruchomilem moje 400 l dla trofci ;-) Baniak jest calkiem pusty - no nie do konca - ma w srodku wode :-)
Kilka slow o zbiorniku:
Ma wymiary 160x50x50. W srodku, a dokladnie w rogu znajduje sie komin o wymiarach 17x17 [przyprostokatne]. Przeciwprostokatna ??? W sumpie znajduja sie 3 otwory - zejscie, rewizja oraz wylewka. Pod baniakiem stoi sump o pojemnosci 100L. Pompa to Aqua Medic 3500. Z zejsciem i rewizja nie ma problemu. Problem natomiast mam z wylewka.
Aby nie zaglebiac sie zbytnio w kolanka 45 stopi, 90 stopni itp, uproszcze to. Sklejona ruraka w ksztalcie U przechodzi nad grzebieniem i jej koniec jest
zanuzony ok 5 cm w akwarium. Na koncu wylewki zalozone jest kolanko 90 stopni tak by woda wpadala do baniaka rownolegle do powierzcni wody i jednoczesnie dna.
Jako, ze jest to moj pierwszy baniak z sumpem pobawilem sie troche nowym rozwiazaniem. Sprawdzilem jak dziala rewizja itp. Wylaczylem pompe aby zobaczyc jak szybko zejdzie woda z komina i... i tu pojawil sie problem. Fizyke troche ciezko oszukac a mechanike plynow jeszcze ciezej. Zanuzona rurka zadzialala na zasadzie naczyn polaczonych i zaczela zasysac wode ze zbiornika. Nie przewidzialem tego :-(. Na szczescie nie bylo zadnej awarii. Wlaczylem pompe i woda zaczela plynac tak jak powinna i poziomy w akwarium i sumpie wrocily do normy. Kolanko, ktore kieruje wode rownolegle do dna jest wyjmowane, wiec zajalem sie tematem regulacji wylotu wody. Kilka kawalkow rurki kilka kolanek i w tej chwili wylew jest na poziomie wody.
Strasznie chlupie :-(((. Po wylaczeniu pompy wylewka zassala ok 1,5cm powierzchni wody co daje jakies 12 litrow. Do zaakceptowania.
I tu mam problem. Braki w dostawie pradu zdazaja sie - coprawda ostatnio czesiej i trawja nawet do 1h - > przerwy zwiazane sa z budowa metra. Wiem ze wiele osob ma baniaki z kominami i sumpem wiec prosze o porade: Jak rozwiazac temat by:
1. w przypadku brku pradu woda nie cofnela sie przez wylewke [ma byc powyzej wody ale moze jest jakis inny patent]
2. nie chlupalo.
Tu link do rozwiazania po adaptacji:
http://img146.imageshack.us/img146/117/hpim0191nj1 .jpg
http://img146.imageshack.us/my.php?image=hpim0191n j1.jpg
[pierwszy raz zalaczam fotke wiec prosze o wyrozumialosc]
Marek