Witam.
Przes ostatnie lata stosowałem filtry Fluval304 ,404,Penn-Plax1000,Jbl 500 oraz
Tetra 1200.W/g mnie
Fluwale używałem ponad 2lata zalety:
ciche,wydajne pompy bez problemowa obsługa,systam aqua stop ,cena
wady:wężę,pompka inicjująca.
Penn-Plax1000 1 rok eksploatacji
zalety: cenna ,wężę(ideał),łatwa obsługa
wady:hałas,zapowietrzanie,słaba wydajność rzeczywista pompy,jakość wykonania
JBL 500 prawie 2lata w ruchu
zalety:Wykonanie(mój był idealnie spasowany,nie było słabego elementu)
idealnie się odpowietrzał po zalaniu,nigdy niebyło problemu ze szczelnością,oraz był idealnie cichy ,duży kubeł na media filtracyjne,wyposażenie
wady :cena (obecnie to już nie problem)
Tetra 1200 1,5 roku używania.
O tym urządzeniu "filtrze" mogę powiedzieć dobrze tylko:wyposażenie,duży pojemnik,wydajna pompa,cena,system odcinania wody rewelacja
wady: 1,5 roku eksploatacji to czas nerwów ,stresu oraz niepotrzebnej roboty .
Przykłady;
1 raz wymiana kubła i glowicy,uszczelki (nieszczelność,kubeł się odkształcił)
1 raz wymiana głowicy(nieszczelność pompy inicjującej,moja rada nie używać tej pseudo pompki nie będzie problemu) .uszczelki (odkształca się trwale podczas zamknięcia(podczas czyszczenia warto ją przesunąć na obwodzie głowicy i nasmarować wazeliną lub smarem do uszczelek.W przypadku eksploatacji Tetry warto pomyślećo otworze na rurce ssącej
do filtra poniżej lustra wody(uratuję nam mieszkanie przed zalaniem,oraz trzymać filtr w misce lub kuwecie (dotyczy to wszystkich filtrów kubełkowych)
Co do zapowietrzenia tetry jezeli wszystkie węże są dobrze skręcone,a do zapowietrzenia dalej dochodzi ,to winna jest temu pompka do zalewania(bardzo słaby patent + wykonanie tego elemantu-fuszerka).Moja rada odkręcić pokrywę uszczelnić ją wazeliną (bardzo skuteczne ) i więcej jej nie dotykać.
Widzę że się rozpisałem,myślę że moje wskazówki mogą pomóc .
pozdrawiam Darek |