Jacek, mnie od jakiegoś czasu nurtuje taka sprawa:
Przez pierwsze miesiące po założeniu nowego 400 litrowego zbiornika z trofeusami podmieniałem wodę co 2 dni (pierwszych tygodniach codziennie) - bilans tygodniowy ok. 50%. Azotany utrzymywały się na poziomie 25 mg/l. Od paru miesięcy podmieniam wodę 1-2 w tygodniu, bilans tygodniowy 30-40% i azotany utrzymują się w granicach 12,5-25 mg/l. Ten sam zbiornik, to samo ujęcie wody, podobne zarybienie...
Dalej - w kranie mam wodę o odczynie ok. 7,4pH. W pierwszych miesiącach bardzo mocno tego pilnowałem - soda, minerały w każdym możliwym miejscu, odczyn utrzymywał się z trudem na poziomie 7,8pH Teraz używam bardzo niewielkich ilości soli morskiej, w filtrze zostały korale, ale w zbiorniku raptem kilka kamyków dolomitowych... odczyn 8,0pH.
Nawet nie udaję, że to rozumiem (pH może jeszcze, ale NO3 to już wcale), ale jest dla mnie pewne, że w nowych zbiornikach występują problemy nie spotykane później. Myślę, że tak samo będzie u Ciebie. Może jeszcze nie taraz (nie pamiętam dokładnie jak długo funkcjonuje to Twoje akwarium), ale pewnie niedługo, nawet jak zmniejszysz ilość podmienianej wody, to nie wpłynie to ujemnie na stężenie związków azotu, a przy dotychczasowej dbałości - odczyn się podniesie.
Jarek |