Witam, witam,
przeczytalem Wasze uwagi i przyznam ze jestem w tej chwili jednego pewien. Dobrze zrobilem ... ze odwazylem sie na poddanie mojego akwa dyskusji, byc moze narazajac sie na smiesznosc. Bo cos mnie meczylo. W literaturze, ksiazkach, forum jest tak jak piszecie ... a gdzie indziej dowiadujesz sie jeszcze czegos innego. I zadajesz sobie pytanie, czego sie trzymac ?
To tak jak z Ortopeda mojego dziecka. Byl przez kilka lat jeden, polecony, sprawdzony ... i tak ciagnelismy az do chwili gdy przeczucie podowiedzialo mi aby pojsc do innego, a ten zadal tylko jedno pytanie ... czy my w ogole mielismy jakas opieke spcjalisty ... bo dziecko ma plaskostopie i skrzywienie kregoslupa. No i co, zbaranialem.
Coz, biore wasze uwagi powaznie. Jesli kogos urazilem .. przepraszam.
A teraz napisze reszte ... bo wydaje mi sie macie ze mnie niezly ubaw.
Wymiary zbiornika - 170x60x60, wyciecie jest w prawym rogu o wymiarach 50x35x60,
Daje to L, ale takie mocna naciagane
Oswietlenie - dzieki za rady, szokuje mnie troche fakt ze rybki moga dobrze czuc sie przy tak malym oswietleniu o ktorym piszecie ... ja chyba nie mam u siebie duzego wyboru albo wlacze jedno 80W na dluzszej belce, albo jedno 39W na krotkiej z tylu. Te druga wersje juz testowalem i daje kiepskie wrazenie. Jesli chodzi o swiatlo sloneczne to akwarium stoi bokiem do okna i zasloniete jest scianka dzialowa. Jesli zrezygnuje calkowice z oswietlenia to ryby beda mnie widzialy ale ja je slabo. Wiec jakies swiatlo tam musi byc. Przyznam ze testowalem tez oswietlenia AquaMedic 80W jako calodzienne , tylko wydawalo mi sie ze to za malo stad zamiana na jasna Luxline Plus oraz Agua Star. A moze poszukac swietlowek o innej mocy, ale w tej dlugosci to chyba moga byc problemy, nawet nie wiem czy wystepuja.
Poza tym te roslinki, nie sa co prawda swiatlolubne ... ale cos tam powinny chyba dostac.
Rybki – tak tu bedzie problem. Hybrydyzacja .....na pewno musze z tym cos zrobic .O zwyczajach Cyphotilapia frontosa wiem i chyba przejzalem na oczy. Na razie ryby te nie sa duze, ale beda stanowily problem.
Karmenie – jak nietrudno sie domyslic tez jest dziwaczne. Wbrem zalecenion ksiazkowym /AD Konings przestrzega przed tym, i zaleca tylko pokarmy roslinne/ karmie ryby oprocz platkow i granulatu, artemia i krylem. Platki to Spirulina Super Forte – TROPICAL, granulat Cichlid Exel – HIKARI. Artemie i kryl podaje raz na 4-5 dni, nie czesciej. Jesli chodzi o czestotoliwosc to wspomniany autor zaleca karmienie raz dziennie, a nawet raz na dwa dni, a dawki takie aby zjadly w 3 minuty. Wiec teraz nie wiem co mam zrobic sa ta zmiana czestotliwosc, bo sa roze opinie.
Sklad wody – NO2 -0, NO3-20, NH4-0 PH-8.0, GH-12
Ta na razie tyle,
Pozdrawiam, Ryszard |