Widywalem podobne wahania u siebie podczas korzystania ze starszych grzalek Aquael'a. W tej chwili mam u siebie urzadzenia z linni Jager TSRH, Hagen Tronic oraz Tetra HT. Kazda z nich moge z czystym sumieniem polecic. Akurat na tym elemencie wyposazenia nie ma co oszczedzac.
Przemku, ale popatrz powyżej ja mam dwie grzałki z tych które wymieniłeś.
Poza tym wazna jest cyrkulacja. Grzalka powinna byc oplukiwana woda zasysana lub wyrzucana przez filtr.
Dokładnie tak jest u mnie
Ponadto moim zdaniem w zbiornikach od 120 dlugosci wzwyz powinny byc dwie grzalki. Nie ma szans nawet przy swietnej cyrkulacji idelnie wyrownac temperatury.
Odnosząc się do akwarium 342 litrowego można byłoby przyjąć, że wahania te są normą (chociaż przypominam że znajduje się tam największy Jager dedykowany do akwarium 1000 litr.), ale w 120-e przy 150 W-owej grzałce i 70 cm. długości?
Przemek wspominal o bardzo waznej sprawie, a mianowicie o cyrkulacji w akwarium oraz wlasciwym umieszczeniu grzalki w zbiorniku. Niby blacha sprawa ale jakze wazna przy utrzymywaniu wlasciwej i w miare stabilnej temperatury.
Leszku, grzałki jak i termometry są ustawione prawidłowo.
termometr alkoholowy Sery
Polecacie ten termometr jako niezawodny? Możecie dać mi na niego jakiś wirtualny namiar ( i tutaj przydałaby się Fazi... ;o))
A może połowa z Was zwyczajnie nie wie jaką ma temperaturę w akwarium.? ;o) ;o) ;o) W sumie tyle lat moje akwaria funkcjonowały na grzałkach rtęciowych, że teraz to ja już sama nie wiem które urządzenie kłamie i jak ustawić temperaturę by było dobrze.
Pozdrawiam,
Katarzyna |