Pytania takie jak w temacie przypominaja mi wczesniejsze pytania w stylu " co mi doradzicie......", itd.
Najlepsze swiatlo dla ryb jest swiatlo naturalne. Pozwala ono na ogladanie ryb w naturalnych kolotrach i na pewno wplywa na zachowanie ryb w akwaeium. Sa gatunki ryb ktore podchodza do tarla tylko rano i w swietle dziennym. Jak myslicie dlaczego? Sa to co prawda gatunki ryb nie z Tanganiki, ale chcialbym pokazac ze nie ma co przesadzac z tymi swietlowkami. Jest to kwestia gustu i ciezko w tej materii doradzac.
Ja mam w jednym akwarium PHILIPS Aquarelle, w drugim Hagen Power Glo i kilka zbiornikow bez swiatla i tez jest dobrze.
Swiatlo tak powinno byc dobrane zeby sie ryby dobrze czuly, czyli min. nie byly plochliwe. Przy trofeusach to bardzo wazne. w przypadku Xenotilapii wskazane jest swiatlo bardzo slabe, niezbyt jaskrawe a njalepiej zeby nic nie bylo z oswietlenia.
Sebas jakbys dobrze szukal na forum to znalazbys adres do strony gdzie jest bardzo duzo przedstawionych zbiornikow w roznej kombinacji z oswietleniem. Tam jest pokazane jak wygladaja zbiorniki z roznymi swietlowkami. Pamietaj ze wysokosc zbiornika rowniez wplywa na "jakosc " oswietlenia" w akwarium, tzn. ze u innego akwarysty ta sama switlowka bedzie wygladala inaczj niz np. u ciebie.
Napisales "ze chcialbys miec .....", wydaje mi sie ze to raczej powinno chodzic o ryby, a przy jasniejszym swietle niektore gatunki sataja sie plochliwe i ich kolory nie sa naturalne.
A teraz moje "5" groszy o szukaniu na forum.
Ja uwazam ze w pierwszej kolejnosci powinno sie szukac informacji na forum. dlaczego? bo lepiej utrwali sie wiecej informacji na dany temat, poznamy szerzej problem w danym temacie (duza ilosc postow i opinii), poznamy jeszcze inne tematy przy okazji.
Ja wychodze z zalozenia ze to jednak lenistwo zakladanie poraz "n-ty" tych samych tematow. Dlaczego lenistwo? Bo zaden forumowicz ktory twierdzi ze szukal i nie znalazl tego czego szukal lub mu nie o to chodzilo nie podpiera sie nawet w minimalnym stopniu zawartoscia archiwum forum ze cos tam jednak czytal, typu" szukalem w watku takim a takim i tam wspomniano o tym ale mi nie o to chodzi........... (to jest przyklad). wtedy np. ja ew. doradzajacy wiem co zostalo znalezione przez tego szukajacego i mu konkretnie doradzam.
twkw -
mnie ostatnio denerwuja wlasnie tematy w stylu "doradzcie" , ktore byly juz wielokrotnie "walkowane" i w ktorych sie min. i ja wypowiadalem. Proponuje spojrzec w statystyki na forum wtedy zrozumiesz dlaczego "ci bardziej aktywni" pisza "poszukaj , poczytaj".
Rozumiem ze teraz moge sobie troszke odpoczac i czekac na nowe tematy, a ci ktorym sie nie chce do konca szukac informacji miin. na forum beda dalej zakladac te same tematy.
Staram sie byc stalym i aktywnym uczestnikiem forum i doradzac jezeli potrafie, ale nie w tych samych tematach.
Leszek |