Mam do Was pytanie dotyczące podnoszenia PH/KH.
W moich akwariach tanganickich PH wynosi 7,5, KH -6, GH - 16. Dekoracje stanowią wapienie, a wkłady w filtrach sprzyjać miały utrzymaniu wysokiego PH. Woda w kranie ma PH 7.
Niestety od wielu miesięcy poziom PH nie wzrasta, a jedyne co udało mi się osiągnąć to podniesie go o 0,5.
Stąd moje pytanie. Czy jest jakiś sposób na skuteczne i w miarę trwałe podniesienie PH. Są preparaty typu PH Plus (Sera, Tetra). Czy Waszym zdaniem stosowanie ich ma sens? Czy wiąże się to z koniecznością dodawania środka przy każdej podmianie, czy też jest możliwość ustabilizowania poziomu PH i podnoszenie go w większych odstępach czasu.
A może sada oczyszczona? Czytałem o możliwości użycia np. torebek z tym specyfikiem wewnątrz akwarium i ich wymianie co jakiś czas. Czy przy takim rozwiązaniu jest możliwość osiągnięcia stałego efektu?
A może nie ma sensu walczyć z wiatrakami?
Moje kilkuletnie doświadczenia z trofeusami pokazują, że ryby te moga być zdrowe, ładnie wybarwione, a także rozmnażać się w wodzie o PH = 7,5.
Obawiam sie też, czy używanie chemii nie spowoduje większych szkód, niż przyniesie pożytku.
Pozdrawiam
Bernard |