Temat stary i chyba nie do konca wyjasniony w mojej opinii. Duzo teorii, malo praktyki ;-).
Ja jedynie moge posluzyc sie cytatem z ksiazki Ad'a Koningsa :
- "..soda podnosi pH wody, a takze jest buforem dla wody"
- "...wodoroweglan sodu (soda oczyszczona) ma wiele zalet. Jedna z nich jest to, ze biologiczne przemiany zwiazkow amonowych w wodzie bogatej w weglany przebiegaja plynnie. Inna to taka ze trudno jest za bardzo podniesc wartosc pH, uzywajac sody. Trzecia korzysc to doskonale wlasciwosci buforujace."
Ilosc podawanej sody oczyszczonej uzalesniona jest od własciwosci wody wodociagowej. Ad Konings podaje w swojej ksizazce ze powinno siepodawac na poczatku 30 gramow na każde 100 litrow wody. Przed dodawaniam sody robimy pomiary pH oraz twardosci weglanowej wody wodociagowej. Dokonujac zmian pH powinniscmy to zawsze robic razem z podmiana czesciowa wody w akwarium, itd itd ........
W ksiazce jest rowniez napisane ze bez wiekszych problemow stouja w hodowli ryb z Tanganiki skandynawscy akwarysci ktorzy maja bardzo miekka wode.
Lektura: Ad Konings, "Pielęgnice - moja pasja", wyd Cichlid press, rok 2002, str.19- 21.
Leszek |