Witajcie
Lektura ostatnich dyskusji podsunęła mi pewien temat, na który zapewne wielu forumowiczów ma jakąś wiedzę, czy jakieś doświadczenia. Chodzi mi o znaczenie temeperatury wody w hodowli ryb tanaganickich.
Wielokrotnie piszecie, że skutkiem obniżenia temperatury wody (np do 23 C) będzie zmniejszenie tempa metabolizmu, co pozytywnie wpłynie np. na nowe ryby.
W jednym z postów przeczytałem, że temperatura poniżej 25 C sprzyja rozwojowi ospy, czy pleśniawki. W innym z kolei, że zalecacie obniżenie temperatury z 27 C do 25 C. itd. itp. itd.
Czy podjęlibyście próbę wypunktowania pewnych mechanizmów związanych z wpływem obniżenia /podwyższenia temperatury - takich, które pozwoliłyby mi (a pewnie i innym) jakoś uporządkować ten temat.
Podając za A. Koningsem.
Temperatura w Tanganice ma ok. 26 C +/- 2 C (czyli 24-28 C)
W akwarium autor zaleca temperaturę 25-27 C
Podstawę więc znamy, ale co dalej? :)
Poniżej przedstawiam kilka pytań, przed którymi wielu akwarystów wcześniej czy później staje:
1. Czy ryby żyjące w głębszych partiach jeziora (np. Frontosy) lub przy mulistym dnie (niektóre Xenotilapie) także w akwarium powinny mieć niższą temperaturę od ryb pływających w płytkich wodach przybrzeżnych? Jeśli tak, to jakiego rzędu powinny być te różnice?
2. W jakich sytuacjach wskazane jest obniżenie, a w jakich podwyższenie temperatury wody?
3. Czy wahania temperatury mogą być czynnikiem stymulującym tarło, czy np. rozwój chorób ryb?
4. Czy temperatura ma wpływ na parametry chemiczne wody?
Mam nadzieję, że ktoś z Was pokusi się o próbę odpowiedzi na te i inne pytania związane z tematem
Pozdrawiam
Bernard |