Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

przeprowadzka

Autor dora123
Użytkownik
#1 - Posted: 11 Kwi 2007 17:10 
Witam , przeprowadzam się i zastanawiam jak najlepiej zabezpieczyć przed zniszczeniem flore bakteryjną w filtrach ( akwarium 375 l. Fluval 304 i 404). Przypuszczam że ponowne podłączenie filtrów nastąpiłoby po około 2 dniach. Proszę o podpowiedź.

Autor Vepsik
Użytkownik
#2 - Posted: 11 Kwi 2007 17:17 
Przez dwa dni niestety będzie ciężko, chyba że sam transport potrwa krótko w takim razie:

1. Woda do beczek, złoża filtracyjne do beczek z brzęczykami na baterie i silne napowietrzanie w czasie transportu.
2. W nowym lokum natychmiastowe podłączenie filtrów do beczek tak, by filtrowały "starą" wodę.
3. Następnie zamontowanie w nowym akwarium wypełnionym 2/3 w starą wodę, 1/3 nową.

Oczywiście jeżeli się mylę, to proszę bardziej doświadczonych forumowiczów o poprawienie mojej osoby. To jest jakby mój punkt widzenia.

Autor artkras12379
Użytkownik
#3 - Posted: 11 Kwi 2007 18:55 
WITAM
Ja zrobiłbym to tak:
1. Przygotowałbym jakieś naczynie o objętości około 30-50 l (woda oczywiście z akwa i im większe naczynie tym lepiej).
2. Następnie podłączyłbym do niego filtry.
3. Kolejny krok to przeprowadzka.
4. Następnie wlałbym z ww. naczynia wodę do akwarium i uzupełnił świeżą, dodał uzdatniacza (obowiązkowo) i następnie podłączył filtry.

Pytanie co planujesz z rybami przez te dwa dni?
Myślę, że jak jeszcze ktoś coś dorzuci i przeanalizujesz swoje możliwości i wszystkie porady to znajdziesz jakieś dobre rozwiązanie ;-)
pzdr serdecznie
Artur

Autor dora123
Użytkownik
#4 - Posted: 11 Kwi 2007 21:21 
Dziękuje za rady na pewno z nich skorzystam , ryby(Malawi) oddaje koledze i zakładam Tanganike.

Autor timus
Użytkownik
#5 - Posted: 12 Kwi 2007 07:28 
Jeżeli chcesz biologie w filtrach po malawi włożyć do tej zakładanej tanganiki to ja proponuje restart filtrów. Tak będzie naj bezpieczniej !

Marcin T <')))><

Autor artkras12379
Użytkownik
#6 - Posted: 12 Kwi 2007 08:26 
WITAM
Bez dwóch zdań w przypadku takiego manewru ;-)
pzdr
Artur

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / przeprowadzka Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®