Witam
Parametry mojej kranówki utrzymywały sie jak dotąd na stabilnym poziomie: pH 7,5 kH 8 gH 11-12.
W zbiorniku uzyskiwałem: ph 8-8,5 kH ok.14-15 gH ok.10-11.
Parametry powyższe uzyskiwałem dzieki aplikacji AquaDur JBL w ilości jednej łyżeczi na 30l przy kazdej podmianie - podmieniałem 30l co drugi dzień (zbiornik 150x50x50).
Ostatnio pomiar pH w zbiorniku wykazał pH 7,5.
Zmierzyłem parametry kranówki : pH 7,0 z lekkim odchyleniem w kierunku 6,5 kH 8 gH 10 (spadki pH do 7,0 odnotowywałem jak dotąd jedynie czsami w okresie zimowym - mimo ogólnie stabilnych parametrów jak juz pisalem powyzej).
Parametry w zbiorniku podniosłem i utrzymuję na poziomie: pH 8 kH 14-15 gH 10-11. Osiagam to aplikując AquaDur (jak dotychczas) oraz wodorowęglan sodu w takiej samej ilości.
Obnizone parametry kranowki utrzymuja sie juz tydzień.
Opisałem powyższą sytuacje wodną w moim zbiorniku celem podzielenia sie oraz uzyskania wszelkich mozliwych opini i porad w wyzej przedstawionym temacie.
Zastanawiam sie na przyklad nad zastąpieniem AquaDur i sody (gdyby parametry kranówki utrzymywaly sie na aktualnym poziomie) dobrą rafowa sola morską.
Co do stosowania sody - przyznam szczerze - nie mam wyrobionego zdania. Wielu uwaza to wrecz za metodę naturalną. Ja poniekad też. Kiedys przez długi okres stosowałem sodę. Powazne argumenty przeciw stosowaniu sody przedstawiał jednak -jak wiecie- JacekK (muszę sobie ponownie przestudiowac te posty...).
Na marginesie - ciekawe czy soda nie jest jednym ze skladników AquaDur???
To tyle... Czekam na opinię...
A moze stanowczo polecacie zmiane biotopu:)))??? |