Witam.
W starych postach znalazłem takąotowypowiedź:
Jakis rok temu wpadl mi w rece podzial widma swiatala strefy gdzie lezy Tanganika .. i sie zaczely me poszukiwania .. znalazlem oferte swietlowek T5 /jak T8 tylko ciensze i znacznie wiekszych mocy/ gdzie widmo to bylo prawie takie samo , a sam producent rekomendowal to do zbiornikow ,,Afrykanskich,, .
Jakie bylo me zdziwienie bo stosowalem juz T5 w zbiorniku morskim.
Czym predzej nabylem elektroniczne sterowniki i oprawy , poczym zainstalowalem to oswietlenie .
Minelo 8 miesiecy i tu opisze me uwagi.
REWELACJA
Zbiornik 700l osiwtlaja dwie T5 po 54 w. . System startu jak w HQI ,,wstajace slonce ,, pelna moc po zalaczeniu po okolo 10 minutach .
Efekt ,,migotania,, przy nawet niewielkim zlamaniu powierzchni wody.
U niektorych anubiasow efek kwitniecia trwa nonstop.
Przepiekne formy glonu pojawiajacego sie na skalach.
U ryb wyraznie widoczne formy ,,polyskowe,, ..samice ktore wygladaly w siwtle T8 jak ,,sledzie,, tu nabieraja polsyku zlotego lub srebrnego.
To tyle w kilku slowach o T5.
Serdecznie polecam
Moje pytanie dotyczy następującego fragmentu:
Zbiornik 700l osiwtlaja dwie T5 po 54 w. . System startu jak w HQI ,,wstajace slonce ,, pelna moc po zalaczeniu po okolo 10 minutach .
W moim akwarium do w/w świetlówek zastosowałe statecznik ElXc. zalecany w pozostałych postach do oświetlenia T5 jednak zamierzonego efektu wstającego słońca i załaczenia się po ok 10 min jak podaje autor w/w wypowiedzi nie osiągnąłem.Wiem że z opóźnieniem zapala się oświetlenie HQI ale z w/w wypowiedzi zrozumiałem iż taki sam efekt można uzyskać po zastosowania odpowiedniego statecznika w oświetleniu T5?
Czy jest to możliwe? czy to tylko błąd autora w/w wypowiedzi?
Seibian |