-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/
Klejenie siliconem akwarystycznym
tomcatek
Użytkownik
- Posted: 16 Maj 2007 13:03
Czy mozna nim skutecznie kleic pod woda ?
kapewu
Użytkownik
- Posted: 16 Maj 2007 13:45
Ostatnio jak kleiłem skałki i sprawdzałem sposób użycia spisany na opakowaniu, to było, że powinien wysychać 24 h przed zamoczeniem
Ale też jestem ciekaw, czy jest jakiś którym można, bo inaczej klejenie dużych konstrukcji=restart akwarium...
timus
Użytkownik
- Posted: 16 Maj 2007 14:49
Silikon przed wyschnięciem jest szkodliwy dla ryb!!!
Powąchaj! Do włożenia powinno minąć kilka dni.
Marcin.T <')))><
artkras12379
Użytkownik
- Posted: 16 Maj 2007 15:24
WITAM
Jak chcesz kleić pod wodą skoro przed klejeniem sklejane powierzchnie (części, elementy) powinny być suche i odtłuszczone?
pzdr
Artur
artkras12379
Użytkownik
- Posted: 16 Maj 2007 15:25
Ale chyba są jakieś specjalne silicony do klejenia pod wodą, coś mi się tak kołacze po głowie ;-)
pzdr
Artur
tomcatek
Użytkownik
- Posted: 16 Maj 2007 16:15
Pytam sie bo mam awarie. Moje tlo na pleksi klejone siloconem do tylnej szyby sie odkleilo po roku czasu. I nie wiem jak ten temat ugryzsc.
Narazie jedyny planjaki mam to sposciec wode do polowy (baniak 450l) i zakleic ponwnie tlo od gory. Tylko nie wiem czy to sie zaklei ze 2-3 dni.
I nie wiem jak moje 30 tropheusow wytrzymaja tyle czasu w 200litrach
Vepsik
Użytkownik
- Posted: 16 Maj 2007 16:19
24 h wystarczą na wyschnięcie. Wystarczy, że spuścisz jakieś 10 cm i od góry dasz tylko dużo sylikonu.
winiar
Użytkownik
- Posted: 16 Maj 2007 23:39
Wystarczy, że spuścisz jakieś 10 cm i od góry dasz tylko dużo sylikonu.
Ja by mnie był taki odważny - weż pod uwagę ze silikon musi odparować i po cześci aceton [ o ile sie nie myle] rozpusci sie w wodzie.
Marek
Vepsik
Użytkownik
- Posted: 17 Maj 2007 06:12
Sądzisz, że same opary doprowadzą do rozpuszczenia się ich w wodzie? Ja tego jakoś nie widzę.
winiar
Użytkownik
- Posted: 17 Maj 2007 06:27 - Edytowany przez: winiar
To czemu Cyprichromis leptosoma może "odejść do krainy wiecznego tarła" jak będziesz stosował nawilżacze aromatyczne w pomieszczeniu ze zbiornikem? Czemu krewetki mogą "odejść do krainy wiecznego tarła" chociażby jak będziesz używał dużo chemii do sprzątania mebli?
Jak to wyjaśnisz?
Marek
Vepsik
Użytkownik
- Posted: 17 Maj 2007 09:10
O takiej rzeczy nie wiedziałem, więc nie trzeba od razu gwałtownie reagować. Tylko drugą sprawą jest fakt, co tak naprawdę jest zawarte w nawilżaczach, czy chemii do mebli, a co w sylikonie.
winiar
Użytkownik
- Posted: 17 Maj 2007 09:49
co tak naprawdę jest zawarte w nawilżaczach, czy chemii do mebli, a co w sylikonie.
Nie mz znaczenia - woda jest najlepszym filrem i pochłonie to co jest w powietrzu.
marek
timus
Użytkownik
- Posted: 17 Maj 2007 09:50
Opary zostaną wtłoczone pod wodę za pomocą filtra. Niestety silikon i tak po czasie odklei się od pc bo po prostu nie klei tego materiału ;)
Marcin.T <')))><
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/ Klejenie siliconem akwarystycznym
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM