Marku dziwi mnie to ze to Cie dziwi ;-).
Uśmiałem sie ;-)) A tak na poważnie, wiedziałem że po przerwie w dosatwie prądu koniec z biologią. To było dla mne oczywiste, natomiast tu miałem nanacalny przykład jakie to są wartości [nie do końca bo zakres się skończył...]
a jak czesto czyscisz kubelki?
Wypowiem się również w tej kewstji , choć pytanie do Rafała. Odkąd mam na wlocie prefiltr to kubełki płuczę raz na ok 9 miesięcy. Dlaczego tak? Prefiltry zastosowałem bo musiałem płukać kubeł raz na ok miesiąc - zatykał się resztakmi podgryzanych roślin itp. I to płukanie mnie męczyło jak zaciasny but. Prefiltr płuczę w wodzie z akwarium raz na 2 tygodnie przy podmianie wody. Chciałem zaznaczyć, że podniamy robie 2 x w tygodniu, czyli prefiltr płuczę co 4 podmianę.
Wróce do okresu 9 miesięcy. Po zastosowaniu prefiltra nie zaobserwowałem spadku mocy ale niepokój zmusił mnie do otworzenia filtra. Był niemalże czysty- normalnie zabrudzoy i powiem, że śmiało mógł pracować jeszcze drugie tyle. Aha - jeszcze jedna informacja - to doświadczenia z mięsożernej tanganki. W baniaku z trofciami gąbki z sumpa płuczę raz na 2/3 miesiące.
Marek |