Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

Jak zakleić dziury?

Autor Vepsik
Użytkownik
#1 - Posted: 20 Maj 2007 09:29 
Witam. Stwierdziłem, że zmienię nieco koncepcję mojego akwarium i jestem zmuszony do zaklejenia dziur wykonanych pod śrubunki do sumpa.

Samo klejenie to pestka, więc o technikę jego wykonania nie pytam (najpierw przeczyszczenie denaturatem, potem sylikon i tafla).

Pytam natomiast, czy naklejona na dziury w rogu akwarium tafla szkła o wymiarach 52x35 i grubości 10mm będzie wystarczająca, żeby je zabezpieczyć? Mnie się wydaje, że tak ale wolę zapytać. Sylikon zostanie wylany na całą powierzchnię, która zostanie nakryta szkłem.

Autor rambowskixx
Użytkownik
#2 - Posted: 20 Maj 2007 10:01 
Chłopie atom tego nie ruszy;-). Moim zdaniem klejenie aż 10mm tafli to przezorność połączona z lekką przesadą. Spokojnie możesz dać cieńszą szybę przecież te dziury chyba nie mają kilkinastu cm średnicy.

Pozdrawiam
Łukasz

Autor Vepsik
Użytkownik
#3 - Posted: 20 Maj 2007 14:00 
Tylko wiesz cały pic polega na tym, że ta tafla to obecna ściana komina. Skoro ją wycinam, to czemu od razu jej nie użyć? :)

Pozdrawiam
Michał

Autor winiar
Użytkownik
#4 - Posted: 20 Maj 2007 14:32 - Edytowany przez: winiar 
Skoro ją wycinam, to czemu od razu jej nie użyć? :)
Hm... nie napisałeś tego, stąd stwierdzenie Łukasza.
Taka "wklejka" zupełnie Ci wystarczy.

Marek

Autor Vepsik
Użytkownik
#5 - Posted: 20 Maj 2007 14:55 
Nie napisałem tego ale stwierdzenie skoro ją wycinam odnosiło się do poprzedniego zdania w tym samym poście :)

Pozdrawiam
Michał

Autor Vepsik
Użytkownik
#6 - Posted: 20 Maj 2007 22:51 
A tak swoją drogą może ktoś poleci jakąś ciekawą konfigurację 2 kubłów do 576l zbiornika ? Mam też na wykorzystanie Eheima 2013 starego jak świat ale już zaplanowałem, że będzie spełniał rolę denitratora :)

Autor rambowskixx
Użytkownik
#7 - Posted: 20 Maj 2007 23:11 
A po co CI dwa kubły walnij unimaxa 700(przystępna cena a filterek pierwsza klasa) plus jakąś głowicę z gąbkami do środka i masz taką nadfiltrację że aż miło;-).

Łukasz

Autor Vepsik
Użytkownik
#8 - Posted: 21 Maj 2007 09:07 
Unimax700 jest już w planach ale szukam jeszcze czegoś na filtrację mechaniczną - może jakiś mały kubeł. Nie chcę się bawić z gąbkami. Powiedzcie, jak widzicie budowę denitratora z eheima 2013. Będzie miał do pokonania jakieś 1,3 m słupa wody, więc jego przepływ będzie naprawdę nikły.

Autor winiar
Użytkownik
#9 - Posted: 21 Maj 2007 10:29 
Vepsik
Zerknij tu jeżeli chodzi Ci o denitrator:
http://www.holendry.republika.pl/artykuly/denitrat or.html

Marek

Autor timus
Użytkownik
#10 - Posted: 21 Maj 2007 11:38 
Vepsik a czemu rezygnujesz z sumpa?

Marcin.T <')))><

Autor Vepsik
Użytkownik
#11 - Posted: 21 Maj 2007 13:51 
Vepsik
Zerknij tu jeżeli chodzi Ci o denitrator:
http://www.holendry.republika.pl/artykuly/denitrat or.html

Marek

Marku

Wiem, jak zrobić denitrator rurowy ale skoro mam tego starego eheima, w którym jest naprawdę słaby przepływ (który mogę dodatkowo regulować zaworkami), to chciałbym jego wykorzystać. Wiem, że takie konstrukcje istnieją.

Timus - Muszę zrezygnować z sumpa dla dobra baniaka (w sensie, żeby mógł on powstać). Rodziciele się trochę zbuntowali i uważają, że to złe rozwiązanie na mojej drewnianej podłodze. Z tego, co wiem u was chodzą filtry kubełkowe w tak dużych zbiornikach. Możecie powiedzieć, jakie macie zestawienie ?

Autor timus
Użytkownik
#12 - Posted: 21 Maj 2007 14:23 
Nie ma różnicy czy sump czy kubełek! Jak ma coś się zepsuć to efekt ten sam (woda na parkiecie)

Ja mam dwa kubły i wewnętrzną głowice z dużą gąbką. Ale w przyszłym 1500L na pewno sump i "refugium"

Marcin.T <')))><

Autor Vepsik
Użytkownik
#13 - Posted: 21 Maj 2007 16:29 
Wiadomo, że nie ma różnicy ale wolę pójść w kubły, niż nie mieć akwarium. Powiedzcie mi tylko, co do Unimaxa 700 dorzucić.

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / Jak zakleić dziury? Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®