Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

Filtr wewnętrzny do 240l...?

Autor czuczu
Użytkownik
#1 - Posted: 29 Maj 2007 12:20 
Witam.Mam 240l(standard) "żłobek"z trofciami(bemby ok 3-4cm) 16sztuk, filtr ex700(biologiczny) w srodku pracuje aktualnie filtr aqela 350l.podłoże to piasek(3cm) i 3-4 skałki wapienne.Problem w tym że ta 350tka nie daje sobie rady i odchody pozostają na dnie;/ Jaki powinienem waszym zdaniem kupić filtr wewnętrzny by nie zrobić z akwa pralki:)?650, 800 a może 1000l na h?pozdrawiam

Darek

Autor timus
Użytkownik
#2 - Posted: 29 Maj 2007 12:43 
Ja niegdyś w 240 L miałem 1000L/h ale równie dobrze sprawi się np.głowica aqua szuta 750 L/h i duża gąbka przy 5,5 W poboru macy to ekonomiczne rozwiązanie.

Marcin.T <')))><

Autor czuczu
Użytkownik
#3 - Posted: 30 Maj 2007 18:15 
Dzięki za rade:)To ciekawa propozycja bieże mało prondu a ma całkiem niezły przepływ i cene.I można go rozbudować.Mam jeszcze jedno pytanko, rybki narazie są młode i najprawdopodobniej przez rok będom pływać w tym baloniku(planuje 180x60x45h)A 16sztukasów po 6-8cm to już potrafi galancie nabałaganić,więc wolał bym już teraz zaopatrzyć się w odpowiednią filtracje czy ta tetra ex 700(cała zasypana ceramiką)+turbina700-800l wystarczy?

Darek

Autor duch
Użytkownik
#4 - Posted: 30 Maj 2007 19:03 
Witam.
Problem w tym że ta 350tka nie daje sobie rady i odchody pozostają na dnie;-moim skromnym zdaniem filtr nie wyręczy Cię w ściaganiu odchodów z dna,ale masz ten filterek jednak za mały. .Ja mam wewnętrzne aqua-szuty 1000l/h i tez nie ściagają odchodów.Co 2-3 dzień odsysam nieczystości z dna że tak powiem ręcznie:).
Pozdrawiam-Andrzej.

Autor timus
Użytkownik
#5 - Posted: 31 Maj 2007 08:26 
Do tego 180x60x45 =486L Może by i wystarczył ale tak na granicy (tu zależy jaka będzie docelowa obsada)

Bo filtry dobiera się pod konkretną obsadę a nie pojemność zbiornika.

Marcin.T <')))><

Autor czuczu
Użytkownik
#6 - Posted: 31 Maj 2007 09:39 
:)Nie nie, nie w tym rzecz, filtr ma być tylko do 240l, ale za rok ryby bęndom 2x większe(a i zdnia na dzień brudzą bardziej).A ta 480 to już inna bajka tam będzie komin i sump:)i z 2 galante głowice, a do tych 16sztukasów dojdzie z 15-20 innej odmiany:)

Darek

Autor timus
Użytkownik
#7 - Posted: 31 Maj 2007 10:15 
czuczu Teraz dopiero zajarzyłem o czym piszesz. Ja cały czas myślałem o Uni Max 700 a Ty masz tetre!

Tetra 700 jest dedykowana do akwariów o pojemności nie większej niż 240L Ja niegdyś w takim akwarium z trofciami (240L) miałem dwa kubełki JBL Cristal Profi 250 i Eheim 2224 plus duża gąbka i głowica. Jeden nie dawał sobie rady a są to odpowiedniki tego który posiadasz. Więc na Twoim miejscu bym dokupił jeszcze jeden lub sam dołożył złoża biologicznego.

Jak?? Spójrz na artykuł Leszka Łątki i filtr zraszany nad zbiornikiem na wyjściu z kubełka. Jedna pompa jeden filtr a złoża 100% więcej np.

Marcin.T <')))><

Autor czuczu
Użytkownik
#8 - Posted: 31 Maj 2007 15:24 
Czytałem, bardzo ciekawy artykuł, szkoda mi troche kasy na drugi kubełek(skoro mam go używać przez rok)filtr zraszany to jakby propozycja dla mnie.Ale jest jedno ale,myśle że każdy przyzna mi racje że to strasznie szpetne urządzenie.Ale myśle że można to inaczej rozwiązać,przez pierwsze 0,5 roku tetra powinna sobie radzić.I skoro mam budować sumpa to czemu nie zbudować go wcześniej(użuć go w 240)a później(już dojrzały filtr przenieść do 480).Jeżeli już naraże sie na jakieś koszta to będzie to zakup większej wydajniejszej pompy do sumpa(a i zaoszczędzone pieniążki przeznacze na "lepszy gatunek" może f1 a może i f0:):) )Dzięki za rade,i za podesłanie artykułu:)

Darek

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / Filtr wewnętrzny do 240l...? Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®