Jeśli ktoś mieszka w bloku z płyty i ma problemy z dotarciem do dokumentacji budynku, to proponuję rozpocząć poszukiwania od identyfikacji jaki system zastosowano przy jego budowie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielka_p%C5%82yta
http://www.mieszkaniejaknowe.pl/mieszkaniejaknowe/ arch01.html
W ten sposób przynajmniej dowiecie się o słabych i silnych stronach budynków w których mieszkacie.
Propo obciążenia w starym budownictwie (bo pewnie tego dotyczył kawałek o piecach), to najcięższe co widziałem w budynku gdzie są drewniane podłogi, to 8 akwariów (po 4 w kolumnie) na jednym regale, z czego każde miało ok 130cm długości i ok. 40-45 cm szerokości. Wysokości były różne, ale najniżej położone akwa stało na podłodze, a całość sięgała sufitu (2,8m). Pod regałem była betonowa wylewka. Czy były dodatkowe wzmocnienia, tego nie wiem. Regał z kątowników stalowych nie był mocowany do ściany.
Jeśli zakotwiczysz regał w ścianie przed napełnieniem zbiorników wodą to część ciężaru po nalaniu wody ( nawet do 50 % ) przejmą dyble w ścianie.Muszą to być dyble o metalowe a nie plastikowe , ma na myśli wkładkę w którą wkręcasz śrubę.Mają one swoją nazwę ale teraz nie pamiętam jaką.
Do niedawna myślałem tak samo, ale im więcej o tym myślałem, tym więcej pojawiało się wątpliwości (analizowałem głownie projet danlacka). Dziś uważam, że to jest uzależnione od tego, jak sztywna jest sama podstawa. Aby prosto wyjaśnić o co mi chodzi, to proszę sobie wyobrazić półkę na wysokości 0,5 cm od podłogi wykonaną z kartonu. Półka ta nie ma przednich nóżek i jest wmurowana w ścianę. Przy niewielkim obciążeniu (np. mała książka) nic się nie stanie, jednak gdy położysz encyklopedię, to się ugnie i oprze na podłodze, która przejmie cały ciężar. Jeśli ktoś ma wątpliwości, to niech... zabierze podłogę ;)
To samo z akwarium. Jeśli zmontujesz podstawę, zakotwisz ją do ściany ponad podłogą i utrzyma się pod pełnym obciążeniem, to będzie oznaczało, że ściana przejęła wagę zestawu. W przypadku jeśli podstawa nie jest dostatecznie sztywna/mocna i w jakimś punkcie opiera się o podłogę, to na niej oprze się cały ciężar.
Mocowanie podstawy do ściany ma jednak sens bo konstrukcja jest stabilna i mimo wszystko sprawia, że możemy czuć się bezpieczniejsi. Mocowanie do ściany ochroni podłogę, a podłoga kotwy w ścianie. W przypadku nadmiernego ugięcia się podłogi i przekroczenia... nazwijmy to punktu krytycznego(czyli zestaw zawiśnie nad podłogą) ciężar zostanie przeniesiony na ścianę i jeśli kotwy się nie zerwą i podstawa wytrzyma, to uchroni to naszą podłogę przed zarwaniem. Z kolei solidne oparcie na podłodze, nie dopuści do ewentualnego zerwania kotw.