Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

Jak to jest z filtrami eheim 2215 i tetra tec ex 700?

Autor partyk
Użytkownik
#1 - Posted: 18 Lip 2007 11:19 
Bo gdy spojrzeć na przepływ wody w filtrze to tetra ma więcej a może pracować w akwariach do 250l. Zaś eheim może pracować do 350l. Od czego to zależy?

Autor artkras12379
Użytkownik
#2 - Posted: 18 Lip 2007 11:52 
WITAM
Od "widzi mi się każdej z firm" - to tak troche humorystycznie ;-)))
Podobno firmy prowadzą badania i testy mające na celu właściwe dobranie wydatku filtra, objętości masy filtracyjnej oraz objętości zbiornika. Logika by nakazywała, że powinno być tak samo, tzn. filtr TETRY i EHEIMA powinny mieć tą samą objętość na wkłady, ten sam wydatek i mieć zastosowanie do akwariów o tych samych pojemnościach. Jak się okazuje tak nie jest. Niestety firmy nie chwalą się warunkami brzegowymi (założeniami) przy ustalaniu podstawowych parametrów filtra. Napiszę tak: za bardzo bym się tym nie przejmował. Zarówno jeden jak i drugi filtr spełni swoje wymagania filtracyjne i myślę, że nie będzie to jedyny filtr w Twoim akwa ;-))) Oczywiście, który wybrać zależy od Ciebie.
pzdr
Artur

Autor partyk
Użytkownik
#3 - Posted: 18 Lip 2007 12:08 
Bo mam w swoim akwa tetra tec 700 i wewnętrzny aqua szut bio 1100. A problem jest taki , że moje akwarium jest o wym 150x50x50 (profilowane) i muszę zastąpić tere innym filtrem i tak myślałem o eheimie 2215.

Acha pływa w nim 10x duboisi maswa 5x eretmodus moba i chciał bym dokupić 10x ikola. I wiem że ta filtracja nie starczy. Może jakieś rady?

Autor artkras12379
Użytkownik
#4 - Posted: 18 Lip 2007 12:19 
WITAM
Dlaczego musisz zastąpić TETRĘ? A może coś dorzuć, np. jakiś mniejszy kubełek. Wówczas płuczesz filtry naprzemiennie, a poza tym tropheus jest rybą charakteryzującą się "produkowaniem" dużej ilości przemiany materii. Dlatego nadfiltracja bardzo wskazana ;-)
pzdr
Artur

Autor partyk
Użytkownik
#5 - Posted: 18 Lip 2007 12:25 
W sumie też tak można. No i problem rozwiązany.
Dzięki za rade i Pozdrawiam

Autor artkras12379
Użytkownik
#6 - Posted: 18 Lip 2007 12:32 
Sukcesów życzę i pozdrawiam
Artur

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / Jak to jest z filtrami eheim 2215 i tetra tec ex 700? Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®