Pierwsze słyszę by w jakimkolwiek procesie rośliny zużywały tlen produkując CO2-chyba -a nawet na pewno-raczej odwrotnie.-czy aby napewno nie mam racji,że taka sytuacja zachodzi w nocy i przy słabym oświetleniu????/
Swietlówki Resun B-40W-jasno błękitna i Narwa lumoflor 36 W-jęsli dobrze liczę 76 wat na 375 litrów????nie jest za bogato,minimum niezbędnym ogólnie przyjmowanym jako zadowaljące dla roślin jest 0,5w/litr,w zależności jeszcze od innych parametrów zbiornika(m,in,wysokośc),a ty masz około 0,2 wata na litr,więc nie wiem czy nie może to mieć wplywu,ale może sie mylę.Staram sie znależc możliwe przyczyny.
Ja też mam podobne ph,ale jak pisałem,lepiej mieć niższe i stałe niż skazywać ryby na ciagłe skoki,to naperwno nie służy,a z tego co gdzieś wyczytałem(teraz juz nie pamietam gdzie),skok o 1 stopień może być zabójczy!
Nie odpowiedziałeś mi jednak na pytania-
W jakich warunkach w akwa-gromadzi się siarkowodór-lub może inne toksyny które mogą szkodzić? -nie odpowiedziałem bo nie mam aż takiej wiedzy teoretycznej,jednak sugerowałbym pozostawienie minimalnej warstwy piasku.
I jeszcze jedno-mam możliwość zbadać wodę w labolatorium-powiedzcie-czego mają szukać-jakie związki mogą być szczególnie szkodliwe dla ryb-na co mają zwrócić uwagę? -mam znajomą w laboratorium a nawet zadałem pytanie o kompleksowe badanie wody w PIWet Puławy i powiedziano mi,że jeżeli nie wiem czego szukać to mogę dać spokój bo mnie na takie badanie nie będzie stać:):):)
Czy zbyt niskie ph może być przyczyną szybkiego oddychania Tanganikodusów(F-o)? -szczerze wątpie,piszesz,że masz 7,8,u mnie ph jest 7,8 i nie zauważyłem nigdy przyśpieszonego oddychania akurat u tangannikodusów.
Andrzej. |