Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

oświetlenie i filtracja

Autor milano777
Użytkownik
#1 - Posted: 3 Wrz 2007 21:17 
Witam wszystkich .Chodzi mi o porade doświadczonych trofciarzy,a mianowicie :mam akwa 450l a w nim 30 sztuk Moliro od 4 do 10cm i chodzi mi o dołożenie światełka mam dwie 18w świetlówki chcę dołożyć następną i pytanie gdzie ztyłu akwa czy z przodu chodzi mi o efekt(mam tło wew.3D) i drugie pyt. chodzi u mnie Tetra 1200 + wew 1200 na duuuuuuuużej gąbce ale szkoda mi miejsca i z tąd pytanie czy zmiast wew lepiej jakąś dobrą kaskade czy drugi kubełek np.Eheim 2217+???

Autor rufus1
Użytkownik
#2 - Posted: 3 Wrz 2007 21:20 
drugi kubel, swiatla bym nie dokladal. ew. zmienil swietlowki

Autor winiar
Użytkownik
#3 - Posted: 3 Wrz 2007 22:02 - Edytowany przez: winiar 
Zdecydowanie kubeł!

Co do dokładania świetlówek [Jak już chcesz dodać] - uważam, że należy dokładać z przodu baniaka, tak by światło oświetlało ryby od przodu. Wówczas widać będzie ich ubarwienie. Umieszczenie świetlówki z tyłu zbiornika powodować będzie oświetlenie ryb od tyłu - czyli niewidoczne dla obserwatora z przodu.

Zerknij jeszcze do artykułu http://malawi.pl/index1p.html - "Śwaitło w domowym malawi"

Marek

Autor milano777
Użytkownik
#4 - Posted: 4 Wrz 2007 19:13 
O to właśnie mi chodziło Dzięki !

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / oświetlenie i filtracja Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®