Witam
Od razu pisze,że przeczytałam na forum tematy -wsio.
No i co wiem.
Sól morską stosuje sie w celu wzbogacenia w mikroelementy,zbuforowania wody,utrzymania właściwego ph i tw.ogólnej.
Uzyskuje sie zdrowsze ładniej wybarwione ryby,-i stabilne parametry.
Podajecie różne dawkowania- są mocno rozbieżne.Jak i różne sole.Mniemam że to wszystko właśnie zależy od tychże oraz od parametrów w indywidualnych akwariach.
Wobec tego mam kilka pytań -konkretnie-jak mam to zrobić u siebie.
Widzę celowośc podania tej soli z 2 powodów-po pierwsze-mam nowe ryby-,na razie w trakcje ,na początku aklimatyzacji-które-były trzymane w wodzie z dodatkiem soli morskiej.
Po drugie-wzbogacenie wody
Kupiłam sól morską Sery-w instr-napisane jest że dodaje sie jej do wody osmotycznej lub dechlorowanej.Przygotowuje się ją 24 godz wcześniej ,-rozpuszczając odpowiednią ilość(tu podane stęzenia dla morszczyzny-34g/l)napowietrza .I że sól zawiera odpowiednie substancje buforujące.
Pytanie-czy tą sól mogę?-i czy można zamiennie stosować sole morskie rafowe różny firm-(oczywiście -te które spełniaja warunki-podane przez Jacka K-że nie muszą być dodawane do wody z filtra RO i że mają bufor).
Po prostu Marta stosuje sól Aqua Medic-a ja nie mogłam jej dostać teraz.
Czy można dodawać sól morską-gdy w akwa jest sól niejodowana?
Proszę -podajcie mi jaką ilośc tej soli mam podać.?
Jak to technicznie zrobić.Ile jej w jakiej ilości wody rozpuścić przed podaniem.
(wiem że nie wolno do akwa,że trzeba wcześniej ,napowietrzać itd)-i ile tego potem wlać.-?
Czy robi sie najpierw-mocno stęzony roztwór-a potem rozlewa się w odpowiednich proporcjach-jakich?.
Marta -pisze Ja w tej chwili używam soli "Prodac". Nie dodaje nic poza ta solą, badając od czasu do czasu (teraz) twardość ogólną. Obecnie do każdej podmiany używam niewielkiej ilości soli rozpuszczonej (sól ta musi być odpowiednio przygotowana). Dawkowanie 100-150 g na 100l wody, ale to wszystko zależy od parametrów wody w kranie.
Fazi64 pisze podaje sie ja po uprzednim napowietrzaniu roztworu przez 24 h, w celu zbuforowania w ilosci mniejszej niz przepis dla morszczyzny. Ja dodaje ok. 50-70 gram raz na trzy podmiany do 576 l akwarium.
Ja holduje zasadzie - lepiej utrzymywac stbilne warunki w akwarium (nawet ciut odbiegajace od "podrecznikowych"), niz urzadzac rybom hustawke parametrow.
Jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazic-teoretycznie tak-ale jak sie za to wziąśc-tak od początku.
Parametry
Kranówa ph -7,4 tO- 12 tw-10
trofcie w trofciarni ph -7,8 tO- 14 tw- 12 (akwa 150/50/50-ok 350 litr wody )
trofcie w kwarantannie ph -7,7 to -14 tw -12 (akwa 130/30/40 ok 165 litr. wody)
A może uważacie że nie powinnam tego robić -?
Ja nie mogę mieć żadnych przekonań -z prozaicznego powodu-za mało jeszcze na tym świecie żyję-Zdaję sie po raz kolejny na Was.
Pozdrówko
Beata |