Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

filtracja wody w zbiorniku 500 litrowym

Autor sebastian
Użytkownik
#1 - Posted: 10 Lis 2007 07:23 
Witam wszystkich
trzy miesiące temu zakupiłem akwarium 500l o wymiarach 200 50 50
wpuściłem do niego 20 tropheusów ikola F0 myśle że moi podopieczni maja się dobrze, chociaż to moje pierwsze spotkanie z tanganiką.
Jednak nie daje mi spokoju filtracja wody ponieważ z czasem u mnie krucho i nie poświęcam zbyt wiele czasu na opiekę nad zbiornikiem ,posiadam dwa filtry zewnętrzne jeden to JBL 500 a drugi EHEIM 2228 czy w związku z tym zaproponowali byście jakieś rozwiązanie a może to wystarcza(wodę podmieniam co tydzień ok. 35-40 procent )
dziękuję

Autor timus
Użytkownik
#2 - Posted: 10 Lis 2007 07:42 
Do obsługi Twojej obsady (ryby) Te dwa filtry w zupełności wystarczą. W tym zbiorniku mógł byś mieć nawet około 50 dorosłych ryb. Wtedy tylko dołożył bym ze dwie duże głowice z gąbkami i było by OK.

Co do podmian to wystarczy 25%. Bo zbiornik jest spory a nie jest w nim dużo ryb ;)

Marcin.T <')))><

Autor artkras12379
Użytkownik
#3 - Posted: 10 Lis 2007 12:01 
WITAM
Podczepiam się do wypowiedzi Timusa.
Zapytam tylko czy masz chociaż na jednym wylocie z filtrów założony dyfuzor. Jeśli nie to pomyśl o tym lub o jakiejś głowicy wewnętrznej z gąbką. Tropheus lubi dobrze natlenioną wodę ;-)
pzdr
Artur

Autor timus
Użytkownik
#4 - Posted: 10 Lis 2007 12:15 
Faktycznie! Artur dobrze mówi. Ja nie pomyślałem że może tego nie być. To takie oczywiste ;)))

Marcin.T <')))><

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / filtracja wody w zbiorniku 500 litrowym Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®