witam wszyskich na forum jestem nowy i chce załozyc zbiornik z tropheusami.
pytałem wczesniej o pomoc w załozeniu zbiornika na forum i doradzono mi zebym najpierw poczytał na forum i w internecie
o tych rybach i jakie powiny miec warunki.
wiec poswieciłem pare dni i uwaznie przeczytałem sporo o warunkach i zrobiłem notatki
jakie powino byc moje akwarium dla tych super rybek.
oto one:
akwarium - prostokatne 150X50X50 375 litrów (grubosc szkła 10 mm)
szafka akwariumowa - szafka prostokatna z dzwiczkami 150x50,wysokosc 70 cm,grubosc płyty 18 mm
pokrywa akwariumowa - plastkiowa prostokatna 150x50 (miejsce na 2 swietlówki)
oswietlenie:
oswietlenie dziene - 2x swietlówka ocean white 54w ,czas oswietlenia 12 godzin,
oswietlenie nocne - moon light 12 led (12 niebieskich diod led) ,czas oswietlenia 12 godzin
2xsterownik do oswietlenia
fitr zewneczny:
JBL Cristal Profi 500 1200l/h (umieszczony na jednym z rogów szyby)
filtr wewneczny:
2x Atman AT-202 1200l/h (umieszczone w rogach akwarium załozone duze gabki)
pompka napowietrzajaca:
JBL ProSilent S-100 (babelki umieszczone na srodku akwarium) kamien napowietrzajacy + wezyki i zaworek bezpieczenstwa,
przysawki do wezyka
ogrzewanie:
2x Fluval Elektroniczna grzałka Tronic 200W (umieszczone w obu rogach koło filrów wewnecznych)
podłoze:
piasek kwarcowy 0.2-0.5 (grubosc 4cm)
dekoracje:
dekoracja akwarium dno - wapienie drazone około 40-60 kg w tylnej czesci akwarium ,
groty dla rybek z kamieni piskowych kilkanascie sztuk,suche koralowce do ozdoby z przodu akwarium.
(wszystko umieszczone bezposrednio na piasku)
dekoracja akwarium roslinki - sztuczne roslinki 6-8 sztuk umieszcone w obu rogach akwarium długosc 30 cm
tło dekoracyjne do akarium na tylnia szybe:
tło ps 150 czarne 150x50 aquael
termometr
mata pod akwarium 150x50 aqua szut
czekam na wasze opinie czy akwarium takie jakie opisałem (chyba nie zrobiłem troche reklamy)
bedzie dobrze przystosowane dla rybek.
jesli macie inne propozycje i cos byscie zmienili w mojim przysłym akwarium lub o czyms zapomniałem piszcie !!!!
prosze o kakrety nazwa,firme,model.
pomocy !!! bo niechciał bym kupowac czegos na marne i niepotrzebnie wydac kase lub kupic jakoms lipe
albo cos wybrałem za drogiego.
(bo to duzy wydatek sami wiecie)
chciałbym w nim umiesci 18 sztuk młodziutkich tropheusów.
jeszce nie zdecydowałem jakie,podobaja mi sie ikole,bemby,duboisy.
najchetnie kupił bym po 6 sztuk z kazdego rodzaju (wiem ze to ni zalecane) ale chyba tak zdecyduje.
bo mi sie one razem podobaja i bedzie kolorowo w akwarium.
mam jeszce pare pytan
1.czy mógł by ktos policzyc lub wie ile w sumie bedzie to wazyło?????(całe akwarium z woda i reszta)
bo mieszkam w na 3 pietrze w starej kamienicy i nie wiem czy to wytrzyma.
akwarium bedzie stało na rogu sciany frontowej i nosnej ???????
2.mieszkam blisko dworca kolejowego w katowicach bardzo blisko torów gdy przejedza jakis pociag
w mieszkaniu odczuwalne sa duze trgania mieszkani meble sie leko droche trzesna czy jest mozliwosc ze
akwarium z tego powodu peknie ??????
3.czy zmieszce sie w kwocie 2.500 zł za wszystko co napisałem wraz z rybkami,oczywiscie wszysko nowe,
kupione w necie wy sie bardziej
orjentujecie w tym temacie ?????
4.czy mozna umiesci w akwarium razem te 3 gatunki tropheusów (ikole ,duboisy ,bemby)
czy te gatunki sie krzyzuja,nie bedzie miedzy nim walk i agresi.
i to było by wszysko czekam na wasze opszerne opinie.
pozdrawiam (steka)
tomek z katowic |