Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

akw 100x40x70 pomocy

Autor hunk
Użytkownik
#1 - Posted: 2 Gru 2007 11:46 
witam !
mam akw. takie jak w tytule i zastanawiam się nad oświetlenie i nad filtracją do tego zbiornika . planuje w nim trzymać tropheusy duboisi oraz rośliny anubiasy. I teraz moje pytanie brzmi jakie oświetlenie bedzie dla tego zbiornika idealne ?? oraz jakie filtry zastosowac(chodzi mi o jakies doibre i tanie w eksploatacji, myslalem o firmie EHEIM)
Bardzo prosiłbym o dobre rady i pomoc.
pozdrawiam

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 2 Gru 2007 12:09 
Dobra Rada !!!

To akwarium nie nadaje sie dla trofeusów.

Ręce opadaja ile razy można o tym pisac i mówić!!!!

Marta

Autor artkras12379
Użytkownik
#3 - Posted: 2 Gru 2007 12:21 
WITAM
WITAJ na forum.
No niestety, w tym zbiorniku trofeusy ...?
Marta już Ci odpisała, bedzie to dla nich męczarnia. Ewentualnie maluchy ale w perspektywie jako docelowy baniak conajmniej 150x50 (powierzchnia dna).
Jeszcze tak z ciekawości - zbiornik o którym piszesz jaką ma wysokość, 40 czy 70? Nie ukrywam, że ta pierwsza byłaby lepsza ;-)
Jeśli to akwarium masz "w spadku" (bezkosztowo) a masz możliwości postawienia większego to może warto się nad tym zastanowić ;-)))
Przemyśl to kilkadziesiąt razy zanim zaczniesz działać.
pzdr
Artur

Autor Lenek
Użytkownik
#4 - Posted: 2 Gru 2007 13:00 
Już pisałem Ci, że trofeusy do takiego akwa się nie nadają a Ty dalej swoje. Pomyśl nad mięsożercami - to jest akwarium dla nich.

Autor hunk
Użytkownik
#5 - Posted: 2 Gru 2007 15:25 
nad jakimi mięsorzercami ?? jakies propozycje ??

Autor hunk
Użytkownik
#6 - Posted: 2 Gru 2007 15:43 
chodzi mi o jakies konketne gatunki :)

Autor Lenek
Użytkownik
#7 - Posted: 2 Gru 2007 16:08 
Muszlowce. Poza tym polecam Ci stronkę www.google.pl i opcję szukaj.

Autor duch
Użytkownik
#8 - Posted: 2 Gru 2007 17:23 
Witam.
Hunk,mam pytanko.Poczytałeś Ty cokolwiek o rybach z jeziora Tanganika?
Proponuję abyś zaczął od dokładnego poczytania,między innymi tego forum i innych dostępnych źródeł.
Andrzej.

Autor artkras12379
Użytkownik
#9 - Posted: 2 Gru 2007 18:45 
WITAM
Naprawdę dziwią mnie posty, w których osoby planujące założyć biotop "Naszego" jeziora pytają o propozycje i sugestie co możnaby trzymać w takim czy w innym akwarium.
Ludzie, odbieracie sobie najprzyjemniejszy etap zakładania akwa. Poza tym to w końcu do Was ma należeć decyzja jakie gatunki ryb bedziecie trzymać, ma to byc Wasz wybór. To wy będziecie je hodować, karmić i patrzeć na tarło a potem na maluchy (szczerze życzę tego wszystkim). To właśnie Wam a nie komu innemu mają się podobać i fascynować wybrane właśnie przez Was ryby.
Chyba mnie trochę poniosło, sorry.
pzdr
Artur

Autor Lenek
Użytkownik
#10 - Posted: 2 Gru 2007 18:49 
Ja polecam dokładne przeczytanie forum i archiwum oraz stronki Pana TooOlda i Projektu Tanganika. Jest tam wiele ciekawych artykułów pomocnych w doborze obsady zbiornika.

Autor Lenek
Użytkownik
#11 - Posted: 2 Gru 2007 18:57 
Wracając do tematu to oświetlenie przy wysokości 70cm to trochę mocniejsze niż standardowe. Może 36W ??? Co do filtracji - to tylko marka Eheim :)) - najlepsza pod względem filtracji. Akwarium 280l to może filtr Eheim 2215 Classic ??? Albo 2226 ?? Jestem zwolennikiem nadfiltracji w zbiorniku. Dodatkowo do kubełka musi być mechaniczny z wkładem gąbkowym. Dobrym rozwiązaniem byłoby także użycie dwóch kubełków - w razie awarii jednego drugi podtrzymuje biologie. W tym wypadku mógłbyś dać 2x Eheim 2224 + jakiś wewnętrzny do oczyszczania mechanicznego.

Autor hunk
Użytkownik
#12 - Posted: 2 Gru 2007 21:09 
Wielkie dzięki Lenek :)
więc 36W ale T5 czy T8 ?? no i oczywiscie czy anubiasy bendą się dobrze czuły przy takim świetle ?? ps. mam jeszcze system nawożenia co2

Autor duch
Użytkownik
#13 - Posted: 2 Gru 2007 21:25 
ps. mam jeszcze system nawożenia co2- masz zamiar go używać i trzymać ryby z Tanganiki?Kolego!Jesteś taki zielony?Czy udajesz?Oprócz czytania o rybach z jeziora kłania się czytanie o podstawach akwarystyki i chemii wody.Duuuuuużo pracy cię czeka.
Andrzej.

Autor hunk
Użytkownik
#14 - Posted: 2 Gru 2007 21:38 
:) człowiek uczy sie całe zycie . ale do mojego zbiornika wpuszcze ryby z jeziora malawi.

Autor duch
Użytkownik
#15 - Posted: 2 Gru 2007 21:55 
człowiek uczy sie całe zycie -zapomniałeś dodać-i głupi umiera:):):)
Przeczytaj sobie moją odpowiedź w innym Twoim temacie i mam nadziejeę,że wtedy zrozumiesz do czego dążę:)
Andrzej.

Autor tooold
Użytkownik
#16 - Posted: 3 Gru 2007 09:22 
ale do mojego zbiornika wpuszcze ryby z jeziora malawi

no to proszę admina,żeby zamknął ten temat, tu nie rozmawiamy o malawi ;-)
na pewno koledzy z forum o malawi ucieszą się z nowego zawodnika w drużynie .................................

Autor Radecki
Użytkownik
#17 - Posted: 21 Gru 2007 00:43 - Edytowany przez: Radecki 
I, że niby co do niego wpuści, świderki?
Nie bądź urzędnikiem państwowym i nie spychaj kolesia do innego okienka ;)

Hunku, nasyp do tego akwarium kamieni, tak, żeby tworzyły kompozycję trójkątną sięgającą powierzchni patrząc z boku akwarium, wpuść tam 6-10 młodych Księżniczek z Burundi i za kilka lat napisz co z tego wynikło.

Pozdrawiam.

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / akw 100x40x70 pomocy Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®