Mam jeszcze kilka pytań związanych z nowym zbiornikiem. Będzie on przeznaczony dla Petrusi i Trofci, ewentualnie dla Frontos (które teraz pływają w innym akwa).
Akwarium będzie miało ok. 650 - 700 l.
Planuję dwa filtry zewnętrzne Eheim:
1. Professional II 2028 (1050 l/h max 600l)
2. Professional 2226 (950 l/h, max 350 l)
Przydałyby się 2 filtry Professional II 2028, ale mam Professional 2226 ze starego zbiornika i chciałbym go wykorzystać.
Przy okazji może ktoś z Was miał okazję korzystać z Eheim Professionel III 2080 (1700 l/h, max 1200 l). Czy jeden taki filtr byłby lepszym rozwiązaniem niż dwa podane wyżej? Niby lepsza wydajność, ale zawsze lepiej jest mieć dwa czynne filtry biologiczne. To pytanie jest raczej teoretyczne, bo jak już pisałem jeden filtr już mam)
Do tego zestawu konieczny będzie jakiś dobry filtr wewnętrzny. I tu się zastanawiam, czy lepsza byłaby głowica z gąbką, czy jest jakiś filtr, który mógłby być wystarczający. Jeśli głowica to jaka - PowerHead 802? Wiem, że w temacie filtr wewnętrzny jest mowa o jakiejś super głowicy, ale 1000 złotych to dla mnie za dużo...
Drugie pytanie - tym razem dotyczące tła. W swoich akwariach od wielu już lat mam tła strukturalne. W nowym zbiorniku chciałbym mieć tylko niebieskie, gładkie tło naklejone od zewnątrz. Czy tego typu tła przez Was stosowane są to zwykłe tła kupowane z rolki w sklepach akwarystycznych? Czy one nie potęgują odbicia światła? (jest to istotne, bo dwa duże zbiorniki będą stały niemal vis a vis siebie).
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Bernard |