Witam.
Po prawie miesiecznym leczeniu (Metro+Bact. D) ryby zaczely wracac do zdrowia. Mam nadzieje ze choroba opanowana i za mna juz ten niemily aspekt akwarystyki.
W sobote zakonczylam leczenie. Zrobilam 2 odmiany wody po 20%. Do wody poszedl filtr z weglem. Przez kolejne 2 dni robilam podmiany po 10% wody. We wt. rano wyciagnelam z wody wegiel. Dzisiaj podmiana 10%, do wody dodaje tylko aqutan. Marta stawierdzila ze narazie mam nie lac Nitrivecu, bo NO3 utrzymuje sie na poziomie 5. A NH3i4 dzieki radzie Timusa (dzieki !!!!) utrzymuje sie stale na poziomie 0.
Ryb nie karmie od 5 Grudnia i chyba dopieroim dam w poiedzialek, chociaz sama nie wiem byc moze im jutro przykleje tabletke spiruliny na szybe.
Teraz sytuacja w akwarium jest taka, że mam 3 inkubujące rybki. Samica eretmodusa kiku nosi ikre 7 dzien. Wczoraj zauwazylam tez 2 inkubujace tropheusy kasakalawe.
Jezeli chodzi o eretmodusy to zdecydowalam ze nie bede odlawiac samca i ryby pozostana w akwa ogolnym. Marta mowila ze kiku sa malenkie i raczej nie wiele przezyje. Ja nie czuje sie teraz na silach (chodzi o wiedze i doswiadczenie z rybami) zeby zajmowac sie mlodymi, poza tym mam tylko1 akwa i nie mialabym co zrybami zrobic ...
Martwi mnie za to sprawa trofci. Po chorobie moje stado zmniejszylo sie z 14 szt do 11. Plywaja w 300L akwa. Sa 4 samce na 7 samic. Mam dosc duze problemy z agresja. Samce sie gonia, ryby byly troche poobijane, ale zgaszenie swiatla + sol spelnily swoje zadanie i ryby nie maja juz ubytkow w łuskach. Nie chce narazie im grzebac w akwarium, skaly zaczne przestawiac jak ryby beda na 100% zdrowe i troszke sie zregeneruja po chorobie. Patrzac na to ze samice inkubuja agresja mogla byc zwiekszona przez tarlo. Zobaczymy. Jutro ryba zaswiece swiatlo na pare godzin (mam 1 swietlowke owinieta folia aluminiowa zebyswiatlo bylo slabsze) i podam jedzenie. Chociaz z jedzeniem jeszcze zobacze -troche zie boje tego, bo 1 raz ryby mi chorowaly i nie jestem w stanie stwierdzic czy na 100% sa zdrowe. Ale ryby sa zwawe, reaguja na podchodzenie do akwrium, nawet 1 szt ktora siedzi za filtrem kiedy podchodze to przyplywa z reszta. Wracajac do tematu mlodych, nurtuja mnie pewne pytania;
1. Kiedy nalezy mlode odlowic z akwarium ogolnego???
2. Czy mlode trofeusy maja jakis wplyw na ustalanie chierarchii stada??Czy ona sie zmienia po ich pojawieniu sie w zbiorniku ogolnym???
Pozdr. Aska |