Witam.
Mam dosc duzy problem z agresja w zbiorniku. Akwa 300l - 11 tropheusow kasakalawe + 2 eretmodusy kiku. Bylo wczesniej 14 szt stado. Leczenie trwalo prawie miesiac. Swiatlo bylo praktycznie caly czas zgaszone.
W miedzy czasie dolozylam filtr wewnetrznyLeczenie skonczone w 9 dni temu. Ryby sa juz zdrowe, karmie je 2 x dziennie. Podmiany co 3 dni. Parametry NO3 - 5, NH3i4 - 0, NO2 - 0, PH - 8. Ryby po zmiejszeniu satada z 14 do 11 szt (Choroba) staly sie agresywne. 2 Samce bija ryby. Mam w srodku 2 inkubujace ryby. Mam pytanie:
1. Kiedy mozna zaczac grzebac w zbiorniku - ile dni spokoju po chorobie ryby potrzebuja??
Dodam ze ryby zachowuja sie bardzo energicznie, wszystkie edza, maja dobre odchody, wiec wydaje mi sie ze leczenie przynioslo efekty.
Grzebani to przeniesienie deszczowni na przeciwlegla szybe wraz w filtrem aquaball, a nowy wewnetrzny zostanie na miejscu starego. Mysle tez o zmianie ulozenie kamieni, ewentualnie dolozeniu paru kamieni. Mam 4 duze ulozone na plasko. Nie ma ulozonych grot, ale ryby podkopuja sie pod nimi, i bronia swoich tuneli. W zbiorniku sa jeszcze 3 anubiasy i duze mikrozoriumposadzone na mniejszych kamykach.
Chcialabym zrobic wiecej schronien, zeby samice mialy spokoj. |