-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/
Zielony piasek
baryton31
Użytkownik
- Posted: 25 Lut 2008 12:38
Witam wszystkich serdecznie, myślę , że mam dość częsty problem , z racji młodego zbiornika, mianowicie pod kwarcowym piaskiem zbierają mi się glony lub tez są to resztki pokarmu. Moje pytanie brzmi, czy oprócz częstych podmian i zmniejszenia dawek pokarmu, mogę coś zrobić by poprawić kolor piasku? Czy tez po prostu pozwolić zbiornikowi dojrzeć (zbiornik ma 3 tygodnie)Dziękuję wszystkim rady.Kuba
admin
Admin
- Posted: 25 Lut 2008 12:48
Raczej wykaż się cierpliwością :-)
Robert
admin
Admin
- Posted: 25 Lut 2008 13:01
mianowicie pod kwarcowym piaskiem zbierają mi się glony lub tez są to resztki pokarmu
Nie rozumiem, gdzie pod piaskiem, przy szybie? Czy jest to kolor zielony, czy raczej niebiesko-zielony? Jak gruba warstwę piasku masz?
Marta
baryton31
Użytkownik
- Posted: 25 Lut 2008 13:57
Piasek rozłożony jest nierównomiernie, kolor jest zielony ( na szybie tez się pojawiają glony ale są niegroźne poza tym cieszę się , że trophcie mają co skubać :), niepokoi mnie tylko piasek bo nabiera intensywnej zieleni, odmulam go i przegrzebuję , ale zastanawiam się czy nie lepiej go zostawić ?
Sendog
Użytkownik
- Posted: 25 Lut 2008 15:18
u mnie pomogło w nowym akwarium Tetra AlguMin
Pozdr
Krzysiek
baryton31
Użytkownik
- Posted: 27 Lut 2008 22:57
Niestety nic się nie zmienia , co 2 , 3 dni podmieniam wodę i odmulam piasek ale zieleń powraca . Chyba będę musiał spróbować tą tetre.
piotrek w
Użytkownik
- Posted: 28 Lut 2008 00:05
Coś takiego masz u siebie :
http://glony.republika.pl/galeria-zielenic.htm
???
admin
Admin
- Posted: 28 Lut 2008 05:53
baryton31
Moze jednak dokładnie opisz, albo najlepiej załącz zdjęcia tych glonów. Zielone glony, czyli zielenice, są w akwarium z trofeusami vbardzo korzystne, natomiast sinice, a własnie chyba to masz, nalezy zwalczyć. Moga wydzielać toksyny.
Marta
nuroslaw
Użytkownik
- Posted: 28 Lut 2008 07:53
zamiast środka na glony, zastosuj zaciemnienie. Zostaw akwarium czymś zasłonięte, bez światła na 2-3 dni- jezeli to sinice efekt będzie widoczny. znikają błyskawicznie.
baryton31
Użytkownik
- Posted: 28 Lut 2008 20:00
Jak tylko znajdę chwilę( pracuję do późna) opiszę wszystko , ze szczegółami , narazie natomiast zastosuję zaciemnienie. Piotrku z tego co widzę to nie zielenice , niestety.
baryton31
Użytkownik
- Posted: 1 Mar 2008 15:35
Witam, niestety nie mam zdjęcia , ale pokrótce opis glonów jest następujący, są to krótkie nitkowate glony na powierzchni piasku. Na razie niezbyt chętnie podgryzane przez trophcie, z kolei te na szybie i kamieniu znikają systematycznie.
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/ Zielony piasek
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM