Luzik, jak sie ma takie imie i nazwisko jak ja, ktore ludzie ciagle przekrecaja na rozne sposoby, to taka malutka literowka to zaden problem.
70 trofow to nie duzo i te dwa filtry spokojnie pociagna biologie. Nawet jesli bedzie to 100, to tez bedzie oki.
W kwestii cyrkulacji. Nie wiem czy widziales kiedys na zywo takie akwa. U mnie przy sporo mniejszym dnie (220x90) i wylotach kubelkow umieszczonych w dnie (u Ciebie pewnie beda na tylnej sciance) w przedniej czesci zbiornika ruch wody jest sredni. U Ciebie bedzie to o metr wieksza szerokosc. Nie wiem czy nie nalezaloby pomyslec o trzecim kuble. Wszystko zalezy od tego jak duzo skal planujesz. Jesli nie trzeci kubel, to moze pompa cyrkulacyjna. Zreszta sam zobaczysz. Mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe, ze budowa takiego basenu to raczej miesiace niz tygodnie i pewnie wiele swoich planow zweryfikujesz. O niektorych rzeczach trzeba przekonac sie empirycznie, bo wymyslic sie ich po prostu nie da.
Umieszczenie pomp w polowie dlugosci nie polecam. Jak tak umiescisz zobaczysz dlaczego. Obieg wody bedzie gorszy, ale nie potrafie tego opisac, musialbym narysowac.
Przemek
P.S.
Jak juz odpalisz ten baniak, moj przestanie byc najwiekszy na forum. Nie wiem jak sobie z tym poradze ;) |