Na wstępie witam wszystkich jako,że jestem tu nowy;]
Mój temat związany jest z reaktywacja mojego akwa, które ma być przygotowane od podstaw pod piękne tangańskie tropheusy;D A więc- mam 450l akwarium o wymiarach 180x50x50 przykryte pokrywa wykonaną przez szklarza z luster, regal pod akwa, dwie grzałeczki aquaela, filtr weipro tc 1000 ( który pierwotnie napęzdal "boczny" filtr przelewowy), oraz samodzielnie wykonane tło z łupka. Wszystko to pozostało z mojego ziszczonego marzenia sprzed bodajże 4 lat ( czyli jak nie patrzeć byłem wtedy szesnastolatkiem;p).
Ówczesny zbiornik był zakładany oszczędnościowo, z racji znikomych funduszy, jakimi dysponowałem. Pływały w nim od malawijskich mbuna, poprzez dimidochromisy, na p.pawiookich skończywszy( to ostatnie to raczej niewypał był;/). Teraz planuje coś z prawdziwego zdarzenia w związku z czym mam do Was, drodzy forumowicze, kilka pytań:
1. Planuje zakup filtra JBL cristal profil 500 (docelowo maja być dwa)... Czy taka filtracja biologiczna będzie odpowiednia?
2. Mam już filterek wewnętrzny tc-1000... Czy jeżeli dokupię drugi taki sam to filtracja mechaniczna mojego akwarium będzie ok?
3. Czytałem już kilka postów a'propo oświetlania zbiorników z tropheusami świetlówkami T5... Czy dobrym pomysłem będzie założenie nad mim akwa jednej belki T5 54W Aqua medic reef white + statecznik ELXc 154?
4. Posiadam dwie 250w grzałki aquaela lecz ie jestem/nie byłem z nich zbytnio zadowolony. Myślałem więc o ich wymianie na produkty atmana ew jagera. Co o tym myslicie?
5. Z uwagi na fakt, że przednia szyba mojego akwa jest porysowana będę chciał obrócić go o 180' i nie wiem czy wtedy mocowania węży od JBL-a 'przejdą' nad wzmocnieniami wzdłużnymi (wzdłuż przedniej szyby biegną one na całej długości zaś wzdłuż tylnej pozostawione są 'luzy' po bokach)
6. I jeszcze pytanko o obsadę. Planuje dwa stada po 15 osobników T. bulu point i T. chaitika /lub T.moliro + para tanganicodusów bądz erotmodusów... Czy taka obsada byłaby ok?
Z góry dziękuję za wszystkie rady i podrzucone pomysły;]
Pozdrawiam
Grześ |