-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/
Migracja akwarium
tomcatek
Użytkownik
- Posted: 10 Cze 2008 14:09
Witam
Żona chce abym zmienił położenie akwarium z komodą.
Teraz ma stać pod inna ścianą :). Niestety to taki syndrom wicia gniazdka tuż przed urodzeniem dziecka :)
Mój baniak to 450l + komoda. 150x50x60
Nie posiadam zbiornika przejściowego.
Jaką procedurę zastosować ? Zapewne mogę zostawić z 10% wody żeby to przenieść ? Do pomocy mam tylko jedną osobę.
Co z rybami zrobić ? Mam około 30szt trofci. Bemby i Maswy.
admin
Admin
- Posted: 10 Cze 2008 17:03
Czy nie masz możliwosci zachowania większej ilosci wody? Nie bardzo sobie wyobrażam, ze wrzucisz ryby do zbiornika z 10% starej wody po paru godzinach od przenosin. Gdzie chcesz przechować ryby na ten czas ?
Marta
Vepsik
Użytkownik
- Posted: 10 Cze 2008 17:30
Taki zbiornik będzie ciężko przenieść z wodą w środku. Polecam jednak zakup kilku beczek np takich jak ta:
http://allegro.pl/item377661844_beczka_beczki_80l_ jak_nowe_.html
I przelanie do nich całej wody. Do środka możesz wrzucić filtry i ryby, dzięki czemu wszystko utrzymasz. Sądzę, że wydatek tych kilkudziesięciu złotych nie powinien stanowić większego problemu, a możesz wykonać wszystko bardzo szybko.
marti
Użytkownik
- Posted: 10 Cze 2008 18:18 - Edytowany przez: marti
Idąc dalej tym tropem, o który wspomniał Vepsik, możesz zrobić to, bez wydawania pieniędzy w ogóle.
W sklepach zoologicznych, w których sprzedają suchą karmę dla psów, zostają po takich karmach duże wiadra 50L lub beczki 60-80L.
W takich plasikowych dużych naczyniach, suche karmy dla psów są dostarczane do sklepów.
Jeśli masz jakiś zaprzyjaźniony sklep, to na pewno dadzą Ci kilka takich wiader czy beczek.
pozdrawiam.
nico
Użytkownik
- Posted: 10 Cze 2008 21:55
Witam
Pomysł z beczkami jest dobry. Jeśli mieszkasz w pobliżu jakiejś masarni to możesz od nich pożyczyć beczki, które oni mają po jelitach, mają one około 250 l i na pewno, jeśli zapłacisz kaucję to Ci pożyczą. Sam takie mam do odstanej wody przy podmianach. Musisz tylko je dokładnie umyć, bo są z soli, ale myślę, że koszt nawet wypożyczenia będzie niski i się opłaci..2 takie beczki załatwią sprawę. A jak ci się uda to możesz sobie zostawić i jak znalazł na przyszłość.
Pozdrawiam Paweł
tomcatek
Użytkownik
- Posted: 23 Cze 2008 15:57
No i juz po migracji :)
Skorzystałem z dwóch pożyczonych beczek 80l i 120l.
Dodatkowo użyłem plastikowej klatki 1m/1m wysokosc około 30cm
Do klatki i beczki 80l wpuściłem ryby.
Do 120l nie wpuszczałem ryb bo bym miał problem z odłowem.
Spuściłem wodę do beczek. Resztę wody wylałem. Przestawiłem akwa. Korzystając z możliwości wymieniłem własnej roboty tło na tło kamienne z żywicy. Przemodelowałem układ kamieni. I zlałem ponownie akwa.
Cała operacja trwała 6h. Nic z ryb mi nie padło. Jedyny straty to podejrzewam że jedna samica Bemby połknęła ikrę bo za nią ponownie samiec sie ugania.
Dziękuje wszystkim za bardzo dobre rady.
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/ Migracja akwarium
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM