O ile mi wiadomo to każda odmiana "pływa" ale pewności nie mam.
marti do napędzania zastosowałem zwykły kubełek tetra ex700 jako wlew zwykła fajka i naczynia połączone a z drugiego końca zasysa kubełek, jeśli chodzi o regulację przepływu to troszkę kombinowałem z zaworkami na wężach kubełka. Filtr działa już około miesiąca pozwala mi utrzymać NO2=0 i NO3=15-20, jednakże nadal stosuje podmiany wody dwa razy w tygodniu ok 10% ze względu na odmulanie dna bo moje trofy to straszne brudasy. Ostatecznie zrezygnowałem z plenum na rzecz ceramicznych biokulek jako siedlisko beztlenowe, lecz potrzebują nawet do pół roku na pełne zbudowanie swojego imperium, tak że muszę jeszcze poczekać i nie ukrywam iż liczę na NO3=0, jako rośliny zastosowałem średnią odmianę skrzydłokwiatów. W chwili obecnej zrezygnowałem też z gąbki w pierwszej komoże na rzecz ceramiki do ocyszczania mechanicznego. Jeśli chodzi o projekt to wykombinowałem go sam ale jak się potem dowiedziałem to tego typu filtry(bez hydroponiki) znane są bardzo dobrze morszczaką pod nazwą panele filtracyjne DSB.
Pozdrawiam Radek