Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

Obsada 240litrów

Autor marcinmarg
Użytkownik
#1 - Posted: 22 Wrz 2008 12:21 
Witam wszystkich, jestem nowy na forum i chciałbym się przywitać.
Zainteresowały mnie ryby z jeziora Tanganika, jako że od dwóch lat posiadam 1 akwa 375 litrów z pyszczakami z Malawi, 2 u rodziców "240l" profilowane - jako że obsada to mieczy 1 szt. i skalar 1 sztuka:) czas pomyśleć na czymś innym zastanawiałem się nad kolejnym malawi, ale też tanganika. Śledzę trochę to forum i galerie i moje pytanie brzmi co polecicie do takiego zbiornika, jaką obsadę?

Autor marti
Użytkownik
#2 - Posted: 22 Wrz 2008 13:31 
Witaj marcinmarg.
Wybór jest dość szeroki.
A jakie ryby z Tanganiki zaciekawiły Cię najbardziej, tzn. nad jakimi gatunkami się zastanawaiłeś do swojego akwarium ?

Autor marcinmarg
Użytkownik
#3 - Posted: 22 Wrz 2008 13:51 - Edytowany przez: marcinmarg 
Powiem szczerze że najbardziej to Tropheus-y ale to raczej za mały zbiornik na te ryby z tego co wyczytałem. Poza tym nie mam żadnych typów. No może jedno jakoś nie mam przekonania do muszlowców.

Autor nuroslaw
Użytkownik
#4 - Posted: 23 Wrz 2008 14:49 
Wtrące w się w tym temacie.

Mam dla kogoś urządzić zbiornik, własnie 240 litrowy z pyszczakami.
Czy z tanganiki też sie da dobrać tak obsadę, aby było niebiesko i żółto ?

Czy dwa szczelinowce: np. lelupi i pięciopręgi mogą być w stadkach 5-7 sztuk ? razem w jednym takim zbiorniku ?

Autor admin
Admin
#5 - Posted: 23 Wrz 2008 15:05 - Edytowany przez: admin 
nuroslaw

Chyba jednak nie przestudiowałęś dokładnie artykulu Staszka Bodaka z ostatniego numeru TM? Staszek jest doświadczonym hodowcą i jak sam napisał, to przepiękne ryby, ale ich agresja jest ogromna i zewnątrz i wewnątrzgatunkowa. Polecam doczytaj:))

Znacznie mniej agresywne są N. sexfascatus Blue, ale rosną spore i więcej jak para raczej w tym małym zbiorniku nie ma racji bytu.

Chyba bedziesz miał problem ze zrobieniem żółto -niebieskiego zbiornika tanganickiego w tym małym akwenie.

Marta

Autor sengir
Użytkownik
#6 - Posted: 24 Wrz 2008 07:40 
Nurosław: nie rób temu komuś tanganiki. Jeżeli poprosili Cię o zrobienie akwarium z żółto niebieskimi pyszczakami to zapewne chcą mieć dużo widocznych ryb i akwarium dekoracyjne.
Tanganika się nie nadaje, bo w 240l na zbyt dużo nie można sobie pozwolić. Natomiast świetne będzie malawi. Spójrz na gatunki:
Melanochromis Maingano
Labidochromis caeruleus
Pseudotropheus saulosi
I będzie ładnie żółto-niebiesko, i nie będzie trudno się tym opiekować, i napewno o takie coś im chodziło.

Autor admin
Admin
#7 - Posted: 24 Wrz 2008 11:48 
marcinmarg

Czy już coś masz na uwadze, jako obsadę zbiornika? A może uda Ci się założyć nieco większy np. 375l ?

Marta

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / Obsada 240litrów Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®