Witam wszystkich jestem nowy na forum, ale z akwarystyka już mam troszkę do czynienia jakieś 5 lat. Nigdy nie miałem tak dużego zbiornika. Największy miał 300l. Wiec po zastanowieniu z żony zdecydowaliśmy założyć taki baniak. I od tej chwili pojawiło się mnóstwo pytań, które nasuwają się na myśl. Na część już znalazłem odpowiedź, ale jeszcze dużo stwarza mi problem. Mam nadzieje, że pomożecie mi je rozwiązać i zrealizuje tak duży projekt. Dodam, że na razie zbieram informację i się przygotowuje finał tego projektu przewiduje dopiero w przyszłym roku oczywiście jak wszystko zależne będzie od kwestii finansowej. Więc zacznę od początku.
Jeżeli się mylę to proszę mnie sprostować. Tak duży baniak musi stać na stelażu metalowym oczywiście podłoga zerwana do betonu i wylewka samopoziomująca. Mieszkam w bloku na parterze Akwarium pewnie musi stać przy ścianie nośnej. Czy strop wytrzyma taki ciężar blok jest zbudowany z płyt betonowych zbrojonych. Kolejny problem to jak obudować stelaż płyta wiórową, ale chodzi mi czy przykręcać do profili zamkniętych, jeśli tak to, czym czy przyklejać nie mówię oczywiście o drzwiczkach. Bo chyba szafka meblowa nie wchodzi w grę. Czekam na wasze odpowiedzi. Nie będę zadawał wszystkich pytań na raz w trakcje dyskusji, jeżeli zostanie wyjaśnione to, o co pytałem będę zadawał następne pytania, jeżeli oczywiście znajdą się osoby, które wyrażą chęć pomocy. Jeszcze jedno wymiar zbiornika może 250x60x60 doradźcie.
Edit: mój błąd 250x50x50 to nie 900l przepraszam chodziło mi o 250x60x60 nie wiem który wybrac taki mam mętlik w głowie |