pytanie nr2.
Tak, spienione pcv można pozostawić w środku akwarium. Nie wiem jakie masz dokładnie, ale widziałem matowe, które wygląda rewelacyjnie.
Pozostawione na zewnątrz zawsze da efekt lustra i rozbłysk od tylniej szyby. Jeżeli jednak zdecydujesz się na jednolite tło od zewnętrznej strony, to zabezpiecz je dobrze przed przypadkowym kontaktem z wodą.
Gdy woda dostaje się nawet w minimalnej ilości między szkło a tło, efekt nie wygląda najlepiej.
Tu masz widok na spienione pcv wewnątrz akwarium:
http://www.aquadesign.pl/galeria_44SA.htm
Może nie nasz biotop, i nie najlepiej to widać po zalaniu, ale nie znalazłem na szybko innego przykładu.
pytanie nr3.
Podklejenie lokalnie styropianem spełnia tą samą funkcję, co ułożenie styropianu na całym dnie. Więc powinno być ok.
Na sucho przetestuj zachowanie styropianu pod kamieniami, żeby określić potrzebną grubość (nie wiem jak duże kamienie planujesz i jaką mają fakturę). Twardsze elementy podkładane pod kamienie, takie jak wspomniana płyta pcv, może tutaj nie być najlepszym rozwiązaniem, jeżeli kamienie są dużych gabarytów. Napewno pod materiałem podkładowym pozostaną ziarna piasku i przy cienkiej płycie może dojść do zniszczenia dna.
pytanie nr1.
Raczej potrzebujesz maszynę w stylu unimaxa 700, ale napewno nie pracującego samotnie. Musisz rozważyć jak rozwiążesz filtrację mechaniczną i czy drugi kubełek też nie będzie przydatny.
Zależy to wszystko od obsady i aranżacji akwarium.