Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

Dojrzewanie zbiornika

Autor Sebi
Użytkownik
#1 - Posted: 24 Lis 2008 08:49 
Mały problem. Robię start mojego drugiego zbiornika i zauważyłem, że przebiega on w inny sposób niż w pierwszym moim zbiorniku. Ale do rzeczy. 6 dni temu zalałem zbiornik. Po 24 godzinach i ustabilizowaniu się temperatury na poziomie 26 stopni dodałem do filtra Bactozym zgodnie z instrukcją oraz 50 ml Sera Nitrivec. Nitrivec dodałem również do akwarium w ilości zgodnie z instrukcją. Fakt który mnie niepokoi to jest utrzymujące się zmętnienie wody już od 6 dni. Czy to jest normalny objaw, który minie (gdy startowałem pierwszy zbiornik to tego zjawiska nie było ale nie dodawałem Bactozymu). Może przesadziłem z tym Nitrivecem i nie potrzebnie dałem go do filtra, ale bałem się, że nie zastartuje, ponieważ miałem już problemy ze startem w pierwszym zbiorniku.

Sebastian

Autor sengir
Użytkownik
#2 - Posted: 24 Lis 2008 09:18 
1. fotka zbiornika
2. jakie podłoże zastosowałeś i jak je przygotowałeś
3. jakie skały zastosowałeś
4. jakie masz parametry wody
5. czy robiłeś jakieś dekoracje z ceresitu
6. jakie złoża ostatecznie zastosowałeś w filtrze.

Autor nuroslaw
Użytkownik
#3 - Posted: 24 Lis 2008 09:21 
7. sprawdź czy nie jest to pierwotniakowy zakwit, który mija sam po 7 dniach jeśli nie w tym czasie nie ingeruje się w akwarium

Autor Sebi
Użytkownik
#4 - Posted: 24 Lis 2008 09:50 
1. Podłoże: drobny piasek, który starannie wypłukałem
2. Skałki (łupek fyllitowy) oraz wapień drążony,
3. Parametrów jeszcze nie sprawdzałem
4 Nie robiłem dekoracji z ceresitu
5. Mam filtr Eheim: złoże (standardowe producenta) to gąbka, ceramika, kulki (chyba ceramiczne), gąbka.

Sebastian

Autor krzysiekgrab
Użytkownik
#5 - Posted: 24 Lis 2008 10:45 
Witam

Ja również po zalaniu 450l akwa miałem podobny problem-mętna woda. Woda przez 3 dni była mętna. Opróżniłem akwarium, wypłukałem jeszcze raz piasek(zmielony dolomit). Zalałem ponownie wodą i było wszystko ok. Wydawało mi się, że za pierwszym razem dobrze wypłukałem piasek:(. Spróbuj może częściowo podmienić wodę, a może to zły pomysł? Niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą:).

pozdrawiam

Autor Sebi
Użytkownik
#6 - Posted: 27 Lis 2008 08:04 
Podmieniłem 50% wody i zmętnienie powraca. Nie jest to duże zmętnienie ale jest. Woda nie jest kryształ jak po podmianie. A może wina leży po stronie wapieni. W 200 litrowym akwarium mam 2 wapienie drążone, każdy po około 1 kg. W pierwszym zbiorniku mam takie same ale jego objętość wynosi 350l. Pobrałem piasek z akwarium i zalałem wodą i po 12 godzinach nie ma zmętnienia. Pobrałem muszle z akwarium i również zalałem wodą w odrębnym naczyniu i też nie widać zmętnienia. Jeszcze mam pytanie czy muszle muszą być jakoś specjalnie preparowane przed włożeniem do akwa? Ja po prostu je wypłukałem i sparzyłem. Muszle winniczka były zakupione jako czyste w sklepie spożywczym.

Sebastian

Autor admin
Admin
#7 - Posted: 27 Lis 2008 09:43 
Wg mnie może to być zakwit pierwotniaków. Poczekaj jeszcze 2-3 dni i zobaczymy.

Marta

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / Dojrzewanie zbiornika Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®