Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

Muszle-mętna woda

Autor Sebi
Użytkownik
#1 - Posted: 28 Lis 2008 21:15 
Czy muszle mogą powodować zmętnienie wody w akwarium. Czy wypłukanie i sparzenie wystarczy. Czy trzeba je jakoś specjalnie przygotowywać. Bo od tygodnia walczę z mętną wodą w nowo zakładanym zbiorniku i nie wiem co może ją powodować.

Sebastian

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 28 Lis 2008 21:20 
Czy muszle mogą powodować zmętnienie wody w akwarium. Czy wypłukanie i sparzenie wystarczy.

Wg mnie nie mogą, chyba, ze muszle, które kupiłeś były w jakiś sposób preparowane. Używam bardzo różnych muszli i nigdy nie powodowały zmętnienia.

Marta

Autor worton
Użytkownik
#3 - Posted: 28 Lis 2008 21:21 - Edytowany przez: worton 
Hej,

zostaw baniak w spokoju na jakis czas a zmetnienie samo ustapi :).
Czasem (zwykle) tak sie dzieje, ze 2-3 dni po zalaniu akwarium woda pojawia sie wlasnie takie lekkie, bialawe zmetnienie. To pierwotniaki. Jak nie bedziesz nic grzebal i poczekasz cierpliwie to po kilku dniach (u mnie zwykle kolo 3-4 ale zalezy to od wielu rzeczy) same ustapia.
Ryb jeszcze nie wpusciles mam nadzieje? :)

Aha no ewentualnie zle wyplukales podloze no i wtedy mozesz miec problem.

Autor Sebi
Użytkownik
#4 - Posted: 28 Lis 2008 21:48 
Muszle winniczka zakupiłem w sklepie spożywczym i miały one służyć jako opakowanie do przyrządzania jakiejś potrawy francuskiej. Wyglądały bardzo czysto. Ryb wiadomo jeszcze nie wpuściłem ale już mam mało czasu bo zbliża się termin ich odbioru a tu wszystko idzie pod górkę. Jeszcze nie miałem tego typu problemów. Chyba że skałki wapienne się wymywają. Takiej wielkości tego samego typu wapienia mam w akwarium 350l i nic takiego się nie działo. To jest zbiornik 200 litrowy i może powinienem jeden wyjąć.

Autor worton
Użytkownik
#5 - Posted: 29 Lis 2008 01:08 
Hej,

ja jednak obstawiam za pierwotniakiem w takim razie.
Wiesz pewnie, ze baniaczek troszke czasu dojrzewac musi? Liczy sie ten okres raczej nie w dniach a w miesiacach ;).

Pozdrawiam.

Autor Sebi
Użytkownik
#6 - Posted: 1 Gru 2008 07:34 
Nareszcie ulga. Prawdopodobną przyczyną zmętnienia był niedokładnie wypłukany piasek. Jeszcze podejrzanym był mały piaskowiec, który po wyciągnięciu z wody rozpadł się w rękach. Może on się wymywał. Zmętnienie ni pochodziło od muszli. Tak więc przestrzegam osoby, które zakładają nowy zbiornik aby dokładnie płukali piasek, a gdy wydaje się, że jest już dobrze to proponuję przepłukać jeszcze raz. Ponadto bardzo trzeba uważać, co się wkłada do akwarium. Taki niewinny mały piaskowiec może przysporzyć wiele problemów. Teraz woda jest już prawie dobra. Jest tylko delikatnie mętna, ale ten objaw jest już normalny przy nowym akwa. Pozostaje tylko czekać aż zbiornik dojrzeje.

Pozdrawiam

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / Muszle-mętna woda Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®