Hej, jest to mój pierwszy post na forum tak więc na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitac... WITAM :)
I do rzeczy, po nowym roku (luty/marzec ...moze wczesniej jak się uda) planuje mojego obecnego holendra przekształcić na... pewnie się domyślacie... dokładnie TAK - na TANGANIKE :)
Akwarium ma wymiar 160x50x53h. Wybór padł na tropheusy (około 14-16 sztuk), zastanawiam sie pomiędzy tropheus kiriza a t. ikola. Mam do was kilka pytań:
1. Tylnia szyba mojego akwarium jest oklejona od zewnątrz czarną folią samoprzylepną. Czy wyżej wymienione gatunki tropheusów dobrze będą się prezentować na czarnym tle? Czy przypadkiem nie uzyskam efektu pływającego 'żółtego paska' a czerń ryby zleje się z tłem? Może okleić akwarium folia innego koloru, jaki kolor?
2. Z obecnego oświetlenia planuje zostawić 2x49w 965 philips t5 (długość rur 145cm idealne oby oświetlić zbiornik na całej długości), świetlówki te bardzo ładnie oddają kolory przy tym mają według mnie dobra temperaturę barwową. Pytanie: czy 2x49w 965 philips na odbłyśnikach nie będzie zbyt mocnym oświetleniem dla tropheusów?
3. Co lepiej użyć na podłoże: piasek kwarcowy czy drobny żwirek kwarcowy? Czy przy piasku nie będą powstawały strefy beztlenowe? Jaka grubość podłoża jest optymalna w zbiorniku z tropheusami?
4. Opcjonalnie, w moim przypadku, jako drugi gatunek tropheusów do jednego z wyżej wymienionych wybralibyście ....?
5. Pytanie odnośnie odchowu narybku. Planuje zrobić zbiornik z dużą ilością miejsca do pływania wiec nie będę go w połowie zagruzowywał skałami. Chciałbym ułożyć w akwarium 'kompozycję z kilku kamieni', zapobiegnie to przy okazji ,mam taką nadzieje, zbytniej agresji w stadzie. Jak w takich akwariach radzicie sobie z odchowaniem narybku?
Z góry dziękuję za pomoc.
Rafał
ps. jeżeli chodzi o tanganikę to kilka lat temu miałem 70L akwarium z muszlowcami :) jak znajdę fotkę to postaram się pokazać na forum :) |