Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

420L dla tropheusów, kilka pytań :)

Autor rafal19
Użytkownik
#1 - Posted: 7 Gru 2008 00:45 
Hej, jest to mój pierwszy post na forum tak więc na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitac... WITAM :)

I do rzeczy, po nowym roku (luty/marzec ...moze wczesniej jak się uda) planuje mojego obecnego holendra przekształcić na... pewnie się domyślacie... dokładnie TAK - na TANGANIKE :)

Akwarium ma wymiar 160x50x53h. Wybór padł na tropheusy (około 14-16 sztuk), zastanawiam sie pomiędzy tropheus kiriza a t. ikola. Mam do was kilka pytań:

1. Tylnia szyba mojego akwarium jest oklejona od zewnątrz czarną folią samoprzylepną. Czy wyżej wymienione gatunki tropheusów dobrze będą się prezentować na czarnym tle? Czy przypadkiem nie uzyskam efektu pływającego 'żółtego paska' a czerń ryby zleje się z tłem? Może okleić akwarium folia innego koloru, jaki kolor?

2. Z obecnego oświetlenia planuje zostawić 2x49w 965 philips t5 (długość rur 145cm idealne oby oświetlić zbiornik na całej długości), świetlówki te bardzo ładnie oddają kolory przy tym mają według mnie dobra temperaturę barwową. Pytanie: czy 2x49w 965 philips na odbłyśnikach nie będzie zbyt mocnym oświetleniem dla tropheusów?

3. Co lepiej użyć na podłoże: piasek kwarcowy czy drobny żwirek kwarcowy? Czy przy piasku nie będą powstawały strefy beztlenowe? Jaka grubość podłoża jest optymalna w zbiorniku z tropheusami?

4. Opcjonalnie, w moim przypadku, jako drugi gatunek tropheusów do jednego z wyżej wymienionych wybralibyście ....?

5. Pytanie odnośnie odchowu narybku. Planuje zrobić zbiornik z dużą ilością miejsca do pływania wiec nie będę go w połowie zagruzowywał skałami. Chciałbym ułożyć w akwarium 'kompozycję z kilku kamieni', zapobiegnie to przy okazji ,mam taką nadzieje, zbytniej agresji w stadzie. Jak w takich akwariach radzicie sobie z odchowaniem narybku?

Z góry dziękuję za pomoc.
Rafał

ps. jeżeli chodzi o tanganikę to kilka lat temu miałem 70L akwarium z muszlowcami :) jak znajdę fotkę to postaram się pokazać na forum :)

Autor worton
Użytkownik
#2 - Posted: 7 Gru 2008 01:34 
Hej,

tanganika to wbrew obranym powszechnie akwarystycznym wzorcom dosyc "mroczne" miejsce takze:

1. nie
2. beda
3. piasek
4. nie znam sie ;)
5. odlow

Autor admin
Admin
#3 - Posted: 7 Gru 2008 08:08 
4. Opcjonalnie, w moim przypadku, jako drugi gatunek tropheusów do jednego z wyżej wymienionych wybralibyście ....?

zapraszam do zapoznania się z tabelą krzyżowania trofeusów na www.tropheus.com.pl

Tam zobaczyszs jakiego będziesz mogł dokonać wyboru.

Robert

Czekamy na fotki 70L

Autor sengir
Użytkownik
#4 - Posted: 7 Gru 2008 11:06 
2. T5 dla gatunków pływających w płytszych wodach to świetny wybór.
Światło mimo, że intensywniejsze wydaje się bardziej akceptowalne przez ryby. Ale moc i długość jaką dobrałeś jest zbyt duża. To jest już bardzo mocne oświetlenie i może sprzyjać np rozwojowi sinic nie wspominając już o ewentualnym stresie ryb.
Wybierz krótsze świetlówki i oświetl tylko część akwarium.
Największe konstrukcje skalne ustaw w strefie najsilniej oświetlonej co zaowocuje w przyszłości najładniejszym glonem.
Pozostała słabiej oświetlona część akwarium da rybom przestrzeń gwarantującą więcej "intymności" a dodatkowo w przypadku t5, jeżeli zapewnisz silny ruch tafli wody, będą docierać tam przepiękne odbłyski.

1. Na czarnym tle lepiej prezentują się ryby żyjące w głębokich partiach jeziora. Ale mimo to jest to na tyle neutralne rozwiązanie, że i trofcie nie będą źle wyglądać.
Jeżeli natomiast rozważysz zmianę, to napewno ryby będą wyraźnie widoczne na niebieskim tle, lub jasnej strukturze skalnej.

Autor rafal19
Użytkownik
#5 - Posted: 7 Gru 2008 11:52 
@admin, mogę prosić link do tabeli krzyżowań, nigdzie nie mogę znaleźć jej a opcji szukaj też niema w serwisie. I jeszcze pytanie techniczne, jak mogę dodać zdjęcia do galerii?

Autor sengir
Użytkownik
#6 - Posted: 7 Gru 2008 11:59 

Autor admin
Admin
#7 - Posted: 7 Gru 2008 11:59 
http://www.tropheus.com.pl/index.php?option=articl es&Itemid=3&topid=12

Pierwszy artykuł to właśnie tabela krzyżowań.

Do galerii na stronę nie możesz sam dodać fotek. Muszisz je przysłac na naszego maila.

Na forum wklejasz sam używając różnych opcji.

Marta

Autor admin
Admin
#8 - Posted: 7 Gru 2008 12:00 
Ryśku

napisaliśmy w jednym czasie:)

Marta

Autor rafal19
Użytkownik
#9 - Posted: 7 Gru 2008 12:27 - Edytowany przez: rafal19 
Czekamy na fotki 70L

zdjęcia z przed 2 lat

Autor rafal19
Użytkownik
#10 - Posted: 7 Gru 2008 12:34 
jaką warstwę piasku usypać w akwarium z tropheusami, tak aby nie powstawały strefy beztlenowe, 4cm będzie ok ?

Autor Beliar
Użytkownik
#11 - Posted: 11 Gru 2008 15:37 
4-5 cm bedzie ok
Na strefy beztlenowe dobre sa slimaki "świderki"
Pozdrawiam
Jarek

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / 420L dla tropheusów, kilka pytań :) Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®